Πλοία μεταφέρουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από την Τρίπολη του Λιβάνου, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ. Το πλήρωμα αποτελείται μόνο από γυναίκες.

Στo Saint Mariam θα επιβαίνουν καλόγριες από τις ΗΠΑ, μια τραγουδίστρια από τον Λίβανο, δικηγόροι γιατροί, δημοσιογράφοι: όλες γυναίκες.

Πρόκειται για γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Τουλάχιστον δέκα Αμερικανίδες θα βρίσκονται πάνω στα δύο πλοία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το πλοίο Saint Mariam και το Naji Alali, τα οποία αναμενόταν να αναχωρήσουν από το λιμάνι της Τρίπολης έως το βράδυ της Κυριακής, είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιήσουν την αποστολή πολλές εβδομάδες νωρίτερα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Ισραήλ προσπάθησε να σταματήσει την αποστολή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές καθυστερήσεις.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε, πάντως, το «πράσινο φως» για την αναχώρηση των πλοίων. Πρώτος τους σταθμός θα είναι η Κύπρος.

Το Ισραήλ εξέφρασε ανησυχίες ότι τα πλοία θα μεταφέρουν οπλισμό στη Γάζα. Η απεσταλμένη του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει «απαραίτητα μέτρα», στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, για να σταματήσει το πλοίο.

Ωστόσο, η γυναίκα που διοργάνωσε την αποστολή, η Σαμάρ Αλ-Χατζ δηλώνει ότι σκοπός της αποστολής είναι ανθρωπιστικός.

«Στόχος μας είναι να φτάσουμε στη Γάζα» δηλώνει.

Το πλοίο μεταφέρει ιατρικά σύνεργα και φάρμακα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας