Έρευνα στη Βρετανία για συνενοχή σε βασανιστήρια κατά υπόπτων τρομοκρατίας
Τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για συνενοχή Βρετανών πρακτόρων σε βασανιστήρια σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία που κρατούνταν από τις ΗΠΑ σε ξένο έδαφος, ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις εφόσον αποδειχθεί η κακομεταχείριση κρατουμένων.
Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για συνενοχή
Βρετανών πρακτόρων σε βασανιστήρια σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία που
κρατούνταν από τις ΗΠΑ σε ξένο έδαφος ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι θα καταβληθούν
αποζημιώσεις εφόσον αποδειχθεί η κακομεταχείριση κρατουμένων.
«Τα τελευταία χρόνια η υπόληψη των υπηρεσιών ασφαλείας έχει επισκιαστεί
από κατηγορίες για ανάμειξή τους στην μεταχείριση κρατουμένων που
κρατούνταν σε άλλες χώρες» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων.
«Όλοι πιστεύουμε ότι είναι καιρός να ξεκαθαρίσει το θέμα μια για πάντα» τόνισε ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή έρευνας υπό την επίβλεψη του πρώην δικαστή Πίτερ Γκίμπσον -η οποία είναι πιθανόν να περιπλέξει τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έρευνα ακολουθεί τις αγωγές που έχουν υποβάλει κατά της κυβέρνησης 12 πρώην κρατούμενοι, οι περισσότεροι Βρετανοί πακιστανικής καταγωγής, καταγγέλλοντας ότι πράκτορες των βρετανικών υπηρεσιών ήταν συνένοχοι σε βασανιστήρια που υπέστησαν στο Πακιστάν, το Μαρόκο και άλλες χώρες.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα ζητηθεί από τους 12 πρώην κρατούμενους να αποσύρουν τις αγωγές με αντάλλαγμα διαμεσολάβηση, πιθανή αποζημίωση και την υπόσχεση ότι η έρευνα θα εξετάσει ενδελεχώς τους ισχυρισμούς τους.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η έρευνα δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά δύο πρακτόρων των υπηρεσιών MI5 και MI6. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η έρευνα θα αρχίσει πριν το τέλος του 2010 και θα υπάρξει πόρισμα εντός ενός έτους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- ΗΠΑ: Μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς τάσσεται υπέρ των επιθέσεων στο Ιράν
- Επίθεση σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ανοιχτά του Ντουμπάι
- Τέξας: Εξετάζεται αν ο δράστης των πυροβολισμών στο Όστιν εμπνεύστηκε από τις επιθέσεις στο Ιράν
- Παναθηναϊκός – Άρης: Αδράνεια στην «κίτρινη» άμυνα, 1-0 οι «πράσινοι» με Ερνάντεθ (vid)
- Αεροπορικές επιδρομές στην Τεχεράνη – Διακόπηκε μετά από πλήγμα η μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης
- ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης 2-0: Οι Θεσσαλονικείς νίκησαν μετά από τρεις αγωνιστικές και βλέπουν κορυφή
