Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τα Ρεμπέτικα. 1850-1960» από το Σάββατο στα «Νέα»

«Τα Ρεμπέτικα. 1850-1960» από το Σάββατο στα «Νέα»

Σε μία σημαντική προσφορά προχωρά, από το Σάββατο 26 Ιουνίου, η εφημερίδα «Τα Νέα», δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να αποκτήσει όλη την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Οκτακόσιες αυθεντικές εκτελέσεις, μεταξύ των οποίων 60 ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις, περιλαμβάνονται σε 20 τόμους. Πρόκειται για την πληρέστερη ιστορική αναδρομή στο λαϊκό αστικό τραγούδι μας.

Σε μία σημαντική προσφορά προχωρά, από το Σάββατο 26 Ιουνίου, η εφημερίδα «Τα
Νέα», δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό και να αποκτήσει όλη την
ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Οκτακόσιες αυθεντικές εκτελέσεις, μεταξύ
των οποίων 60 ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις, περιλαμβάνονται σε 40 CD και 20 πολυτελείς τόμους.

Κάθε τόμος -που συνοδεύεται από 2 CD- περιγράφει την ιστορία κάθε περιόδου του ρεμπέτικου, τα βιογραφικά των δημιουργών, τους στίχους των τραγουδιών, καθώς επίσης ανέκδοτα ντοκουμέντα.

Πολλά από τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, πριν το 1922, άλλα ηχογραφήθηκαν στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες και άλλα στην Ελλάδα μετά το 1924.

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε, λοιπόν, στην ηχητική επεξεργασία των παλαιών ηχογραφήσεων, που υπογράφει ο κ. Νίκος Διονυσόπουλος.

Πρόκειται για την πληρέστερη ιστορική αναδρομή στο λαϊκό αστικό
τραγούδι μας, που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συμβολή του μελετητή τού ρεμπέτικου Παναγιώτη Κουνάδη και του Αρχείου Κουνάδη.

«Το ρεμπέτικο είναι μουσικό γένος, που περιλαμβάνει μέσα του διάφορα είδη» δήλωσε ο Παν. Κουνάδης, κατά την παρουσίαση της προσφοράς, που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στo αμφιθέατρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Ο κ. Κουνάδης μίλησε για το φαινόμενο του ρεμπέτικου, που δεν έχει εμφανιστεί πουθενά αλλού στον πλανήτη, υπογραμμίζοντας την τεράστια συμβολή του, αφού «μάς έκανε να προσεγγίσουμε με έναν άλλο τρόπο διάφορες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας», όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και ο ξεριζωμός χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό, στην αναζήτηση καλύτερης τύχης.

«Όλοι όσοι κατηγόρησαν στο παρελθόν το ρεμπέτικο -είτε γιατί το θεωρούσαν ‘αντεθνικό’ και ‘απεχθές’ είτε γιατί πίστευαν ότι προβάλει το ‘περιθώριο’- παραδέχονταν ότι είχε την αποδοχή του κόσμου» υπενθύμισε ο Παν.Κουνάδης, αναφερόμενος στον «εκατονταετή πόλεμο» εναντίον του ρεμπέτικου.

«Είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν την προσφορά. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μουσική εγκυκλοπαίδεια, που έκανε ο Παν.Κουνάδης» τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής των Νέων, κ. Χρήστος Μεμής.

Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος έκανε λόγο για «το πιο επαναστατικό μουσικό είδος που έχουμε στη διάθεσή μας».

Στην παρέμβασή του, ο γνωστός τραγουδιστής αναφέρθηκε στη συμβολή του ρεμπέτικου στην καλλιτεχνική του πορεία και ευχαρίστησε τη διεύθυνση της εφημερίδας και τον Παν.Κουνάδη γι’ αυτό το «τεράστιο δώρο» στον κόσμο, ένα δώρο που -όπως είπε- είναι «ισάξιο των ανθρώπων που έγραψαν αυτά τα τραγούδια».

Να σημειώσουμε ότι ο πρώτος τόμος μαζί με τα πρώτα δύο CD για την περίοδο 1850-1922 θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 26 Ιουνίου μαζί με «Τα Νέα», στην έκδοση των 3,50 ευρώ.

Οι υπόλοιπο τόμοι και τα υπόλοιπα CD θα πωλούνται κάθε Παρασκευή από τα περίπτερα, ανεξάρτητα από την εφημερίδα, έναντι 7,50 ευρώ.

Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024