Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για χαλάρωση του μορατόριουμ στη φαλαινοθηρία
Σε αδιέξοδο κατέληξαν την Τετάρτη οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για
αντικατάσταση του μορατόριουμ στη φαλαινοθηρία με αυστηρά όρια στο
κυνήγι φαλαινών. Η Ιαπωνία και άλλες χώρες που ζητούν άρση της απαγόρευσης δεν βρήκαν
κοινό έδαφος με την Αυστραλία και άλλα κράτη που τάσσονται κατά και
ζητούν αυστηρό έλεγχο των φαλαινοθηρικών.
Σε αδιέξοδο κατέληξαν την Τετάρτη οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για αντικατάσταση του μορατόριουμ στη φαλαινοθηρία με αυστηρά όρια στο κυνήγι φαλαινών.
Η Ιαπωνία και άλλες χώρες που ζητούν άρση της απαγόρευσης δεν βρήκαν κοινό έδαφος με την Αυστραλία και άλλα κράτη που τάσσονται κατά και ζητούν αυστηρό έλεγχο των φαλαινοθηρικών.
«Έπειτα από τρία χρόνια συνομιλιών, φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο» δήλωσε στο Reuters η Αμερικανίδα διαπραγματευτής Μόνικα Μεντίνα.
Το μορατόριουμ της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) ισχύει από το 1986, ωστόσο η Ιαπωνία, η Ισλανδία και η Νορβηγία είτε το αγνοούν εντελώς είτε εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» των διατάξεων.
Περίπου 1.500 κήτη σκοτώνονται κάθε χρόνο από τα φαλαινοθηρικά των τριών χωρών.
Τα περισσότερα κήτη σκοτώνει η Ιαπωνία, υποτίθεται για «ερευνητικούς» σκοπούς. Στην πραγματικότητα, όμως, το κρέας καταλήγει σε εστιατόρια και όχι σε επιστημονικά εργαστήρια.
Στη σύνοδο των 88 χωρών-μελών της IWC στο Μαρόκο, η Επιτροπή κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που θα χαλάρωνε το μορατόριουμ ζητώντας ως αντάλλαγμα από τις τρεις χώρες να περιορίσουν το κυνήγι.
Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες ζήτησαν πλήρη απαγόρευση της φαλαινοθηρίας στο Νότιο Ωκεανό έξω από την Ανταρκτική, απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου προϊόντων φάλαινας και αυστηρά όρια για το κυνήγι φαλαινών σε άλλες περιοχές για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η Ιαπωνίδα επίτροπος Φαλαινοθηρίας Γιασούε Φουναγιάμα υποστήριξε ότι η χώρα της έκανε αρκετές υποχωρήσεις, και κατηγόρησε το αντίπαλο στρατόπεδο για αδιαλλαξία.
Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ταχθεί υπέρ της πρότασης, ενώ άλλες κατηγόρησαν την Ιαπωνία ότι προσπάθησε να εξαγοράσει ψήφους με οικονομικά ανταλλάγματα.
Η διάσκεψη της IWC ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, και παραμένει ασαφές πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί μετά την κατάρρευση των συνομιλιών.
Το πιθανότερο είναι ότι θα λήξει πρόωρα και οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν το 2011.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως
- LIVE: Γαλλία – Μαρόκο
- Η «απόδραση» της Νταϊάνα: Τα παιδιά, ο Ντόντι και το σχέδιο Μαλιμπού
- Ο Τραμπ επέπληξε δημόσια τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, αλλά στο παρασκήνιο ήταν διαφορετικά – Τι άλλαξε πριν φύγει;
- Ο Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει την παραλαβή πυραύλων Patriot και την άδεια για την κατασκευή τους
- Απίστευτο: Η Κωνσταντοπούλου κάλεσε το «100» για να συλλάβει τα γαλάζια μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας
- Μουντιάλ σε 60 δευτερόλεπτα: Το ΑΝ δεν είναι (μόνο) του Παπακαλιάτη
- Γαλλία – Μαρόκο: Οι ενδεκάδες του πρώτου προημιτελικού του Μουντιάλ (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)

































































![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442