Στα 27 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου Μυτιληναίος το πρώτο τρίμηνο του 2010 έναντι 1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, όπως έκανε γνωστό ο όμιλος την Τετάρτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 206 εκατ. ευρώ έναντι των 154 εκατ. ευρώ, αύξηση που οφείλεται, κυρίως, στην καλύτερη επίδοση του τομέα έργων. Σημειώνεται ότι στον κύκλο εργασιών, καθώς και στα αποτελέσματα προ φόρων του α’ τριμήνου 2010, έχει συμπεριληφθεί μη επαναλαμβανόμενο έσοδο, ύψους 32,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρίας της ΜΕΤΚΑ, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία Τέρνα.

Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν στα 65,4 εκατ. ευρώ από 21,1 εκατ. ευρώ, το 2009, ενισχυμένα από την αύξηση τιμής αλουμινίου στο LME και τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων, που πραγματοποίησε η θυγατρική ΜΕΤΚΑ. Τέλος, σημειώνεται η διατήρηση υψηλής ρευστότητας με τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου να προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ, στο τέλος του α’ τριμήνου 2010.

Στον τομέα Μεταλλουργίας και Μεταλλείων, η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αλουμινίου υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρή (ανήλθαν 59,2% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009), ενώ ο όμιλος κεφαλαιοποίησε σημαντικά οφέλη, που αποδίδει στην εφαρμογή της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνων και στη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής, η οποία προμηθεύει με ατμό τη μονάδα αλουμινίου εξαιτίας της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Όσον αφορά τη θυγατρική ΜΕΤΚΑ, στο α’ τρίμηνο 2010, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 137,9 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζομένου και του έκτακτου εσόδου, ποσού 32,4 εκατ. ευρώ, έναντι 50,1 εκατ. ευρώ, αύξηση που αποδίδεται στην επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό, τάση που ο όμιλος θεωρεί πως θα συνεχιστεί στο βαθμό που ενισχύεται σταδιακά η υλοποίηση του υψηλού ανεκτέλεστου της εταιρίας, το οποίο ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν στα 50,8 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA, εξαιρουμένης της επίδρασης του μη επαναλαμβανόμενου εσόδου, διατηρήθηκε στο 17,7%, επίπεδα από τα οποία ο όμιλος παρουσιάζεται ικανοποιημένος. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 37,6 εκατ. ευρώ έναντι 4,9 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα Ενέργειας, η συμφωνία για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Endesa Hellas «σηματοδοτεί την εδραίωση του ομίλου στη θέση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ενέργειας στη χώρα» σημειώνει η ανακοίνωση του ομίλου (1,2 GW σε εμπορική λειτουργία έως το 2011). Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής της πρώτης ύλης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), «ενδυναμώνει το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου, προσδίδοντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ