2

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα, πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Εξαιτίας της απεργίας νέκρωσε ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, καθώς στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι τραπεζικοί υπάλληλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία, στις ΔΕΚΟ, στη βιομηχανία, στα λιμάνια ενώ ακινητοποιημένα παρέμειναν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα πλοία. Απεργία πραγματοποίησαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα, με εξαίρεση αυτές της έκτακτης ανάγκης.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων εκτιμούν ότι στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν περίπου 30.000 διαδηλωτές, ενώ η Αστυνομία υπολογίζει ότι στην πορεία έλαβαν μέρος περίπου 25.000 άτομα.

Στην Αθήνα έγιναν δύο συγκεντρώσεις: η μία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Αρεως στις 11:00 πμ, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ομονοίας.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Το Εργατικό Κέντρο της πόλης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10:30 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10 στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Όπως τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στην στην απεργία ήταν καθολική απ’ όλους τους κλάδους και τους εργασιακούς χώρους δουλειάς. Ενδεικτικά αναφέρει η ΓΣΕΕ ποσοστά συμμετοχής στην απεργία: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 100%, διυλιστήρια 100%, πλοία – λιμάνια 100%, κατασκευαστικές εταιρείες – οικοδομή 90%, τράπεζες – ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΕΥΔΑΠ 70%, βιομηχανία 70%.

Επεισόδια στην Αθήνα

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, διαδηλωτές με πέτρες και ξύλα συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία απάντησε κάνοντας χρήσης δακρυγόνων και κλομπ.

Οι συμπλοκές των διαδηλωτών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ ξέσπασαν στο Πεδίο του Αρεως και στην οδό Σταδίου. Κατά τα επεισόδια έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσαν ζημιές.

Συγκεριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου προκάλεσαν ζημιές σε προσόψεις 13 καταστημάτων και υαλοπινάκων και πέντε αυτόματων ταμείων ανάληψης (ΑΤΜ) Τραπεζών.

Πηγή της Αστυνομίας, που επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι περίπου 50 άτομα προσπάθησαν να εισβάλουν στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που έριξαν δακρυγόνα.

Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν από τις ρίψεις αντικειμένων και τις επιθέσεις με ξύλα 23 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο.

Συνελήφθησαν τρία άτομα για επιθέσεις κατά αστυνομικών, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έγιναν περίπου 30 προσαγωγές.

Δείτε πως μετέδωσε το CNN τα επεισόδια στην Αθήνα:

ΓΣΕΕ: Μεγάλη πολιτική απεργία

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε λόγο για «μεγάλη πολιτική απεργία» και τόνισε πως την ζήτησε να πληρώσουν την κρίση «δεν πρέπει και δεν αντέχουμε να την πληρώσουμε οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι»

Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε «να υποχρεωθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι έχοντες και οι κατέχοντες».

Ανέφερε επίσης πως «μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, έχει γίνει το μπαλάκι σε ένα διεθνές παιχνίδι οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έστρεψε τα βέλη του κατά της ΕΕ, λέγοντας: «Όλοι πλέον ξέρουμε την τραγική δημοσιονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα από την πολιτική της απελθούσας κυβέρνησης, την οποία σιγοντάριζαν οι ομογάλακτοί της ισχυροί της Ευρώπης. Και σήμερα, με περίσσιο θράσος οι χθεσινοί διαχειριστές και οι για πάνω από 15 χρόνια έχοντες την ευθύνη των νέο-φιλελεύθερων πολιτικών της Ευρώπης μας καλούν να κάνουμε θυσίες, περικοπές και ανατροπές των βασικών και θεμελιωδών εργατικών μας δικαιωμάτων».

Ανέφερε ακόμη ότι «ο λαός ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών και δέσμευση για χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση» και τόνισε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν είναι μονόδρομος

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έστειλαν διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, ενώ εκπρόσωποί τους συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Μεταξύ αυτών ήταν και ο γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Τζ.Μονκς.

Το ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ

«Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και ειδικά τα μεγαλειώδη και μαχητικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα ξεγύμνωσαν την κυβέρνηση, κυριολεκτικά σκόρπισαν την εκφοβιστική προπαγάνδα όλων των μηχανισμών του συστήματος που επιχειρούσαν να πείσουν ότι ο λαός συναινεί στην σφαγή των δικαιωμάτων του» αναφέρει το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Απέδειξαν ότι τα μέτρα της συναντούν την λαϊκή κατακραυγή και ότι είναι μεγάλο και συνεχώς διευρύνεται το τμήμα εκείνο των εργαζομένων και του λαού που είναι αποφασισμένο να απαντήσει στον πόλεμο που δέχεται. […] Ο δρόμος της κλιμάκωσης της εργατικής και λαϊκής πάλης είναι μονόδρομος. Οι επιτυχημένες απεργίες του ΠΑΜΕ απέδειξαν ότι υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες και αναξιοποίητες εφεδρείες για να δημιουργηθεί μια λαϊκή πανστρατιά αντεπίθεσης».

—————————–

Στην αρχική δημοσίευση της είδησης εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι υπήρξαν επεισόδια και στην πλατεία Ομονοίας. Από το ΠΑΜΕ, το οποίο πραγματοποιούσε συγκέντρωση στο συγκεκριμένο σημείο, διευκρινίζεται ότι δεν σημειώθηκαν επεισόδια στη συγκέντρωση και την πορεία του. Είναι αυτονόητο ότι πρόθεση του in.gr δεν ήταν σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει εις βάρος οποιουδήποτε συνδικαλιστικού φορέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ