2

Την προσωρινή αναστολή των μετοχών της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την ανακοίνωση της εταιρίας, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας κ. Θωμάς Λαναράς υπέβαλε την παραίτησή του από Πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της έκτακτης γενικής συνέλευσης Χαράλαμπος Βατίστας ανέγνωσε σχετική επιστολή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Θωμά Λαναρά με ημερομηνία 24/2/2010, με την οποία γνωστοποίησε την παραίτησή του. Ακολούθησε μακρά συζήτηση σχετικά με την εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και η γενική συνέλευση παρά τις γενόμενες προσπάθειες, δεν κατάφερε να εκλέξει μέλη Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατόπιν αυτού, ο πρόεδρος της συνέλευσης, δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η παραμονή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, ως μέλους και Διευθύνοντος Συμβούλου, είναι άνευ αντικειμένου και υποβάλλει στη γενική συνέλευση την παραίτησή του.

Μετά την εξέλιξη αυτή και σε συνδυασμό με την ανακοινωθείσα στην έκτακτη γενική συνέλευση της 19ης Φεβρουαρίου 2010 παραίτηση των άλλων δύο μελών, η εταιρία βρίσκεται πλέον χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης ενημερώνει τους μετόχους ότι εξαιτίας της αδυναμίας τους να εκλέξουν Διοικητικό Συμβούλιο, η εταιρία εισέρχεται σε μία φάση πλήρους απραξίας και αβεβαιότητας με απρόοπτες εξελίξεις.

Στη συνέχεια η συνέλευση και σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, αποφάσισε την εκ νέου διακοπή της εξέτασης του εν λόγω θέματος και τη συνέχισή της στις 11 Μαρτίου 2010 με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της εταιρίας και θα καταστεί δυνατή η εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της συνέλευσης ανέφερε ότι η εταιρία αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει μέχρι την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αφού δεν έχει νόμιμη εκπροσώπηση.

Ηδη τα εργοστάσια της εταιρίας δεν λειτουργούν αφενός λόγω της έλλειψης κεφαλαίου κινήσεως και αφετέρου λόγω της επίσχεσης εργασίας που έχουν ασκήσει σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι λόγω οφειλής των αποδοχών τους επί μακρύ χρονικό διάστημα.

«Η συνεχής απαξίωση της εταιρίας, η έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της μη χρηματοδότησής της, η υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του επανεπικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου, έχουν δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις» ανέφερε.

Επίσης, ο πρόεδρος της συνέλευσης ανέφερε ότι αν και εξ αντικειμένου δεν υπάρχει πλέον διοίκηση της εταιρίας, υπό την ιδιότητά του ως μισθωτός παραμένει στην θέση του σε μια προσπάθεια να αποτρέψει, άλλως αναπότρεπτους κινδύνους, που συναρτώνται με την φύλαξη της περιουσίας της εταιρίας και όλων των στοιχείων της μέχρι τώρα λειτουργίας της.

Λόγω αδυναμίας πληρωμής των εταιριών φύλαξης των κλειστών εργοστασίων μετά το τέλος Φεβρουαρίου 2010 αυτή δεν δύναται να συνεχισθεί και κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, και «δεν είναι δυνατόν η φύλαξη να γίνει από τους εργαζόμενους» κατέληξε ο πρόεδρος.

Διαμαρτυρία των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, για πολλοστή φορά, πραγματοποίησαν την Πέμπτη εργαζόμενοι των 14 εργοστασίων της ΕΝΚΛΩ, για να διεκδικήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την επαναλειτουργία των εργοστασίων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μετά από πιέσεις των σωματείων των εργαζομένων έγινε συνάντηση το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών με τον γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλία Πεντάζο και τον γγ Βιομηχανίας Αλέξανδρο Φούρλα, εκπροσώπους των σωματείων, τον νομάρχη Ροδόπης, τον δήμαρχο Νάουσας και βουλευτές. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η συνάντηση «δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα», ανέφεραν αργότερα τα σωματεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ