2

Σε τρεις κατηγορίες σχεδιάζει να κατατάξει τα ΙΧ το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώνουν,σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη στη Βουλή η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Τα Νέα, η κ. Μπιρμπίλη διευκρίνισε ότι από το 2011 τα οχήματα που θα ταξινομούνται, θα έχουν τα στοιχεία των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και ο προσδιορισμός των τελών κυκλοφορίας θα γίνεται πλέον με βάση αυτό το περιβαλλοντικό κριτήριο.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς βάσεις δεδομένων για όλα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όσον αφορά τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει από το καλοκαίρι του 2008 και μετά -για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα- θα μπορεί να υπάρξει ένας συνδυασμός τεχνολογίας και κυβισμού για τον καθορισμό των τελών.

Για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν από το καλοκαίρι του 2008 τα τέλη θα υπολογίζονται με βάση ένα σύστημα που κατά κύριο λόγο θα στηρίζεται στον κυβισμό και σε ένα συμβολικό ποσοστό που θα λαμβάνει υπόψη την ηλικία και την τεχνολογία.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν ότι η κ. Μπιρμπίλη αναμένεται να καταθέσει την τελική πρότασή της για τα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα ισχύσουν από το 2011 μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Εν τω μεταξύ, η απόσυρση «έπεσε» στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο, και πλέον από το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ -που θα ήταν το ετήσιο κόστος της απόσυρσης- να αξιοποιηθούν με άλλον τρόπο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ