Στο φως νέα στοιχεία για τους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους των Κυκλάδων
Νέα στοιχεία για τους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους κατά την Κλασική εποχή, αλλά και για τη διακίνηση εμπορευμάτων στις Κυκλάδες, προκύπτουν από την έρευνα που έγινε στον θαλάσσιο χώρο της νήσου Πολυαίγου, κοντά στην Κίμωλο.
2
Νέα στοιχεία για τους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους κατά την Κλασική εποχή, αλλά και για τη διακίνηση εμπορευμάτων στις Κυκλάδες, προκύπτουν από την έρευνα που έγινε στον θαλάσσιο χώρο της νήσου Πολυαίγου, κοντά στην Κίμωλο.
Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2009 κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων εντόπισε ναυάγιο, το οποίο είχε υποδειχθεί από το 2004 στην Εφορεία, σε βάθος 25-49 μέτρα. Το αρχαίο πλοίο, που χρονολογείται από τα τέλη του 5ου ώς και το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., ήταν κατάφορτο από αμφορείς.
Από το πλήθος των αμφορέων, ανέλκυσαν τέσσερις οξυπύθμενους που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά υγρών προϊόντων (λάδι ή κρασί) και είχαν διασωθεί ακέραιοι, καθώς και δύο επιτραπέζιους αμφορίσκους. Εκτός του φορτίου των αμφορέων όμως εντοπίστηκαν και τμήματα από τις άγκυρες του πλοίου.
Από τη μελέτη που ακολούθησε αναγνωρίστηκαν τουλάχιστον τρεις τύποι αμφορέων, ο ένας εκ των οποίων προερχόταν από την Πεπάρηθο (Σκόπελος). Οι άλλοι εμφανίζουν στενή συγγένεια με γνωστούς τύπους, που κατασκευάζονταν σε εργαστήρια της Κλασικής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ναυάγιο της Πολυαίγου ρίχνει νέο φως στη μελέτη των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων της κλασσικής περιόδου και στη διακίνηση των εμπορευμάτων στη νοτιοδυτική περιφέρεια των Κυκλάδων.
Το ναυάγιο τεκμηριώθηκε λεπτομερώς φωτογραφικά με την εκπόνηση ενός φωτομωσαϊκού υψηλής ευκρίνειας, κινηματογραφήθηκε, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες ενέργειες για την κήρυξη της θαλάσσιας περιοχής ως ενάλιου αρχαιολογικού χώρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν δύο 19χρονοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας 35χρονου στον Δενδροπόταμο
- Σύρος: «Άρπαξα το μαχαίρι με το οποίο έτρωγα και της επιτέθηκα» – Τι είπε στην απολογία του ο 41χρονος για τη δολοφονία
- Η Φιορεντίνα προτείνει να επενδύσει συν 30 εκατ. και θέλει το «Αρτέμιο Φράνκι» για 90 χρόνια (vid)
- Αγρότες: Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση
- Μπάρμπαρα Χάτον: Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια κοσμημάτων, η κληρονομιά στα 21 και οι 7 ατυχείς γάμοι
- Και επίσημα ο Γεντβάι στην Αλ Σαμπάμπ (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442