Κώδωνας κινδύνου για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Η «απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας», η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η άμεση ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών, με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και συντονισμό, ήταν κοινές διαπιστώσεις όλων, βουλευτών, αρμοδίων φορέων και κατοίκων, οι οποίοι συμμετείχαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
2
Η «απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας», η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η άμεση ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών, με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και συντονισμό, ήταν κοινές διαπιστώσεις όλων, βουλευτών, αρμοδίων φορέων και κατοίκων, οι οποίοι συμμετείχαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Η φράση του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού «είμαστε στο σημείο μηδέν» έδωσε με ανάγλυφο τρόπο τη σημερινή εικόνα της περιοχής, ενώ ενδεικτική ήταν η καταγγελία του δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη: «Παίζονται απίστευτα παιχνίδια real estate στο κέντρο της Αθήνας και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσει η Βουλή και η Επιτροπή Θεσμών». Ο δήμαρχος έφερε ως παράδειγμα τηn περιοχή του Μεταξουργείου, όπου «συγκρότημα κατοικιών έφθασε να πωλείται προς 4.500 ευρώ το τ.μ.».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόβλημα των μεταναστών, τονίζοντας ότι «η μόνη λύση για την αντιμετώπισή του είναι η πρόληψη και η αποτροπή από το να έρχονται στην Ελλάδα».
Όπως ανέφερε, στη χώρα μας μόνον οι καταγεγραμμένοι μετανάστες φθάνουν τους 800.000. Από αυτούς, ζουν στην Αττική 600.000, εκ των οποίων οι 200.000 στο κέντρο της Αθήνας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση λοιμωδών νόσων, κυρίως ηπατίτιδας. Ήταν επίσης δεικτικός και στο θέμα των οίκων ανοχής. «Το νέο μοντέλο είναι τα λεγόμενα στούντιο, για τα οποία όμως δικαίωμα ελέγχου δεν έχει ούτε η αστυνομία, ούτε ο δήμος Αθηναίων. Λειτουργούν με ταμειακές μηχανές μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών» είπε.
Ανέφερε, ακόμη, ότι ως τον Αύγουστο θα είναι έτοιμο και το «ξενοδοχείο φτωχών» του Δήμου Αθηναίων για να προστεθεί στα άλλα δύο, που ήδη λειτουργούν, αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των αστέγων, από τους οποίους μόνον οι καταγεγραμμένοι -σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών- είναι 1.700.
Επιπλέον, ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι πίσω από το Εθνικό Θέατρο, σε 1,3 στρέμματα που ανήκαν στο ΝΑΤ και αγοράστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων, θα δημιουργηθεί η πλατεία Μινωτή – Παξινού και θα είναι η πρώτη, που θα φτιαχτεί στο κέντρο της Αθήνας μετά 150 χρόνια.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σγουρός μίλησε «για κράτος που τρέχει με κάρβουνο», επισήμανε την ανάγκη διϋπουργικής επιτροπής, που θα συντονίζει, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου οργάνου, το οποίο λειτούργησε το 2004 ενόψει ολυμπιακών αγώνων, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα του ιστορικού κέντρου.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ), Γιάννης Πολύζος, πρότεινε μεταξύ άλλων, «πακέτο κινήτρων προς τις νέες γενιές για να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας, όπως χαμηλότοκα δάνεια και φοροαπαλλαγές».
«Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν επιλύεται με επιχειρήσεις σκούπα, αλλά μέσα από έναν κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό Ξενοκράτη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κώστας Καρτάλης.
Όπως ανέφερε ο κ. Καρτάλης, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2008), η Αθήνα μαζί με το Αμβούργο και τη Μπρατισλάβα είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες αναπτύσσονται με ανησυχητικό ρυθμό περιοχές-γκέτο με σημαντικά ποσοστά ανεργίας.
Είπε ακόμη ότι σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του οίκου Gushman & Wakefield, η Αθήνα τα δύο τελευταία χρόνια καταλαμβάνει την τελευταία θέση, σε σύνολο 34 ευρωπαϊκών πόλεων, σε κρίσιμες παραμέτρους του επιχειρηματικού γίγνεσθαι.
Τέλος, ανέφερε ότι διαπιστώνεται σταδιακή απομάκρυνση παραδοσιακών ελληνικών επιχειρήσεων από το κέντρο της Αθήνας, ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια, η οποία φθάνει το 40%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μάλτα: Ένας πρόσφυγας διασώθηκε, 150 αγνοούνται μετά τη βύθιση των πλοιαρίου τους στα ανοιχτά της Τυνησίας
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Δεν έχεις εισιτήριο; 100 ευρώ πρόστιμο
- Πόλο: Συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου στην εθνική ομάδα
- Πιστή στο ζλότι παραμένει η Πολωνία – Γιατί ο Τουσκ αρνείται το ευρώ
- Ρόμα – Μίλαν 1-1: Τυχεροί στη Ρώμη οι «ροσονέρι»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 26.01.2026]
