Ονομάστηκαν «το φαγητό των φτωχών». Η αξία τους στην υγεία μας όμως, μόνο φτωχή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού μειώνουν τον κίνδυνο τόσο των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, όσο και της παχυσαρκίας.

Είναι από τις αρχαιότερες τροφές που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 8.000 χρόνια στη Μέση Ανατολή, όπου εξακολουθούν να αποτελούν το δημοφιλέστερο φαγητό. Και βέβαια μιλάμε για τις φακές!

Οι φακές λοιπόν κυκλοφορούν σε πολλές ποικιλίες, με κυριότερες την ευρωπαϊκή, την αιγυπτιακή ή κόκκινη και την κίτρινη. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, ασβέστιο και υδατάνθρακες. Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι διαλυτές μειώνουν υπο προϋποθέσεις τα επίπεδα της χοληστερόλης, ενώ οι αδιάλυτες ίνες επιταχύνουν το πέρασμα των τροφών στο έντερο και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Πείτε λοιπόν ναι στις φακές και απολαύστε μια από τις υγιεινότερες τροφές της φύσης!

health.in.gr