Το Ιράν κατέσχεσε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από τη δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί
Οι ιρανικές Αρχές κατέσχεσαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε το 2003 στη δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, ανακοίνωσε την Τετάρτη η νορβηγική κυβέρνηση καλώντας τον Ιρανό επιτραμμένο στο Όσλο για να του εκφράσει τη διαμαρτυρίας της. Το Νόμπελ κατασχέθηκε από τραπεζική θυρίδα.
51
Οι ιρανικές Αρχές κατέσχεσαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε το 2003 στη δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, ανακοίνωσε την Τετάρτη η νορβηγική κυβέρνηση καλώντας τον Ιρανό επιτραμμένο στο Όσλο για να του εκφράσει τη διαμαρτυρίας της
«Είμαστε δυσαρεστημένοι και ενάντιοι σε τέτοιες ενέργειες. Είναι οι πρώτη φορά που οι αρχές μιας χώρας κατάσχουν ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» αναφέρει ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόρε σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, το μετάλλιο και το δίπλωμα Νόμπελ της Σιρίν Εμπαντί, καθώς και κάποια άλλα αντικείμενά της, αφαιρέθηκαν από την τραπεζική θυρίδα όπου τα είχε τοποθετήσει η Ιρανή δικηγόρος υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Οσλο για να διαμαρτυρηθεί για την στάση των ιρανικών αρχών και να του μεταφέρει τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση της Εμπαντί και των οικείων της.
Πολλοί συνεργάτες της Εμπαντί καθώς και ο σύζυγός της έχουν συλληφθεί και πολλές φορές υποστεί κακοποίηση τους τελευταίους μήνες στο Ιράν. «Αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι η ελευθερία του λόγου παραβιάζεται κατάφωρα στο Ιράν» τονίζει ο Στόρε.
Αναμένεται αντίδραση και από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Οι νέοι κανόνες της IFAB αλλάζουν το ποδόσφαιρο
- Σύνοδος στο Νταβός: Ο Τραμπ προσγειώθηκε στη Ζυρίχη – Διπλωματικός πυρετός ενόψει της ομιλίας του
- Τι αλλάζει στη χρηματοδότηση του γαλλικού κινηματογράφου και γιατί έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις
- Η ΚΕΔ ανακοίνωσε τους ορισμούς για την 18η αγωνιστική της Super League: Σιδηρόπουλος στο Καραϊσκάκη, Ευαγγέλου στην Τρίπολη
- Mercosur: «Στον πάγο» η συμφωνία – Παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
- Πάνω από τριάντα πόντοι το ύψος του χιονιού στο Μουζάκι-Συστάσεις της Δημοτικής Αρχής στους πολίτες

