106

Mειωμένα κατά 36,5% εμφανίστηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους και των δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου Τιτάν στο εννεάμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τα οποία ανήλθαν στα 103,7 εκατ. ευρώ. Πέραν της κάμψης των αγορών, αρνητική επίδραση στα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας, είχαν τα αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη, λόγω υψηλότερων επιπέδων δανεισμού, καθώς και οι αυξημένες αποσβέσεις, που οφείλονται στις επενδύσεις επιχειρηματικής επέκτασης του ομίλου το 2008.

Επιπλέον, τονίζει η ανακοίνωση του ομίλου, «η θετική επίδραση της έκτακτης φορολογικής ωφέλειας, ύψους 16 εκατ. ευρώ, που είχε ο όμιλος το 2008, επηρέασε τη σύγκριση των καθαρών κερδών μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας του εννεάμηνου του 2009 με την αντίστοιχη περίοδο του 2008».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η παρατεινόμενη βαρύτατη κρίση του κατασκευαστικού κλάδου στις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη πτώση της ζήτησης για δομικά υλικά στην Ελλάδα και η κάμψη των αγορών στις χώρες της Νοτιο -Ανατολικής Ευρώπης επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις του ομίλου. Η πίεση αυτή εν μέρει μόνο αντισταθμίστηκε από τη σημαντική άνοδο της αγοράς στην Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2009, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν οριακή πτώση κατά 2,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Tην συγκράτηση του ρυθμού μείωσης της κερδοφορίας αποδίδει ο όμιλος αφενός στον περιορισμό του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου και αφετέρου στη θετική επίδραση από τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 1.046,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 11,6%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 11,4% και έφθασαν στα 257,9 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν ευνοϊκά από την ανατίμηση του δολαρίου και της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ. Με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο κύκλος εργασιών θα είχε μειωθεί κατά 14,4%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) θα είχαν μειωθεί κατά 12,6%.

Κατά το εννεάμηνο του 2009, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη ανήλθε στα 96 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 29%. Το εννεάμηνο 2009 η λειτουργική κερδοφορία στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 20%, φθάνοντας στα 28 εκατ. ευρώ, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 26% στα 61 εκατ. ευρώ.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης στην Αίγυπτο, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) συνολικά αυξήθηκαν κατά 91%, φθάνοντας τα 72,5 εκατ. ευρώ.

Μητρική Εταιρία Τιτάν ΑΕ

Στη μητρική εταιρία, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 40,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 51%. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 339,6 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 19%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 88,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 24%, αντικατοπτρίζοντας, κυρίως, τη μείωση των εγχώριων πωλήσεων.

Σημειώνεται ότι το 2008 πούλησε 17,2 εκατ. τόνους τσιμέντου και υλικών, με παρεμφερείς ιδιότητες, 5,4 εκ. μ3 ετοίμου σκυροδέματος, 18,6 εκατ. τόνους αδρανών υλικών και διάφορα οικοδομικά υλικά, όπως τσιμεντόλιθους, έτοιμα κονιάματα κλπ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ