Ακόμα 300 εκατ. ευρώ εξετάζει να δώσει η ΕΕ για το κλείσιμο του Κοζλοντούι
Επιπλέον κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ προτείνει να αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βοηθήσει τη Βουλγαρία να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι. Τα νέα κονδύλια θα πρέπει πάντως να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη.
36
Επιπλέον κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ προτείνει να αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βοηθήσει τη Βουλγαρία να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.
Ανταποκρινόμενη στους όρους της συνθήκης ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σόφια έχει ήδη κλείσει τους αντιδραστήρες 1 έως 4 του εργοστασίου. Δύο νεώτεροι και ασφαλέστεροι αντιδραστήρες θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Τα επιπλέον κεφάλαια -που έρχονται να προστεθούν στα 550 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν ήδη διαθέσει οι Βρυξέλλες- θα καλύψουν το κόστος για το χρονικό διάστημα 2010-2013 και θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της απενεργοποίησης των παλιών αντιδραστήρων την απώλεια θέσεων εργασίας.
Η χορήγηση των επιπλέον κεφαλαίων θα πρέπει πάντως να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη.
«Αυτή η επένδυση σε ένα ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο βουλγαρικό ενεργειακό δίκτυο υπογραμμίζει την επιθυμία μας να δούμε την πλήρη ενσωμάτωση της Βουλγαρίας στην ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Εκτιμώ ότι αυτό συνιστά σημαντική ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας να μεταχειριζόμαστε ισότιμα όλα τα κράτη μέλη» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Τον περασμένο Ιανουάριο, στην κορύφωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στο φυσικό αέριο, η βουλγαρική κυβέρνηση είχε ζητήσει την άδεια των Βρυξελλών να επαναλειτουργήσει ορισμένους από τους αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι.
Οι Βρυξέλλες όμως απέρριψαν το αίτημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Σκωτσέζικο ντους από τον Τραμπ
- Φονική κακοκαιρία με δυο νεκρούς – Μεγάλες καταστροφές στην Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Βουλή: Προκλητικός Βαλτογιάννης αναφέρθηκε στη χούντα – Άμεση αντίδραση και δηλώσεις καταδίκης
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 7ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)
- Νιούκαστλ – Αϊντχόφεν 3-0: Για 8άδα οι Άγγλοι, θετικό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό (vid)
- Τουρκία: Ελεύθερος ο Γάλλος δημοσιογράφος που συνελήφθη σε φιλοκουρδική διαδήλωση