Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, αποδεικνύουν πως όσοι τρέφονται με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη -δηλαδή με τροφές οι οποίες δεν επηρεάζουν απότομα και «βίαια» τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα- παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά HDL «καλής» χοληστερόλης.

Μάλιστα η αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης είναι τόσο σημαντική, που μπορεί να μειώσει το ενδεχόμενο εμφράγματος κατά 30%.

Αυτά λοιπόν τα στοιχεία δείχνουν επίσης, ότι οι συγκεκριμένες τροφές, μειώνουν και την ολική τιμή της χοληστερόλης καθώς και τα τριγλυκερίδια, τα οποία επίσης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τα καρδιακά νοσήματα.

Tα επεξεργασμένα τρόφιμα διαθέτουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ οι τροφές πλούσιες σε ίνες -όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως- έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

health.in.gr