27

Απομακρύνθηκε την Πέμπτη από τη θέση του ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του από την επαύριο των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Η απαξιωτική συμπεριφορά των κοινοτικών παραγόντων κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, στο Λουξεμβούργο, για την αξιοπιστία των στατισιτκών στοιχείων που αποστέλλονται στην Eurostat, «ξεχείλισε το ποτήρι» και ο υπουργός έκανε και τυπικά αποδεκτή την παραίτηση.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα είναι πολύ άσχημο από το 2004 μετά τη «δημοσιονομική απογραφή», με την οποία ουσιαστικά η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι μπήκε στην ΟΝΕ με «πλαστά» στοιχεία.

Τοέλλειμμα του 2008 έχει αναθεωρηθείέξι φορές από τα τέλη του 2007, ενώ το έλλειμμα του 2009 έχει αναθεωρηθείπέντε φορές. Η ΕΣΥΕ έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των επικρίσεων, κυρίως μετά την «απογραφή» Αλογοσκούφη και το «φιάσκο» με την αναθεώρηση του ΑΕΠ (για «Κοντοπυράκειο θεώρημα» είχε μιλήσει τότε η Wall Street Journal).

H Eurostat δεν θα επικυρώσει τα στοιχεία που έστειλε πριν από τις εκλογές η ΕΣΥΕ για το έλλειμμα του 2008 και του 2009 και με αστερίσκους θα εκφράζει επιφυλάξεις για το σύνολο των στοιχείων, που θα ανακοινώσει την Πέμπτη.

Τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 θα επιβαρυνθούν κατά 1,5% και 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα, λόγω της εξόφλησης των «κρυφών χρεών» των νοσοκομείων. Τοέλλειμμα του 2008 θα αγγίξει το 7,5% του ΑΕΠ και του 2009 το 12,5%.

Όπως είπε την Τετάρτη ο κ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, ώστε να «κάνει καλά τη δουλειά της» και να παρουσιάζει αξιόπιστα στοιχεία, αλλά, επιπλέον, να ελέγχει και το ίδιο το υπουργείο.

Πάντως, από την πλευρά της τέως, πλέον, ηγεσίας της ΕΣΥΕ αναφέρουν ότι τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά, που διαβιβάζει η Υπηρεσία στην Eurostat, είναι ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Επίσης, ο κ. Κοντοπυράκης φέρεται να χαρακτηρίζει ως «γκάφα, την οποία θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια», την αποστολή από τη νέα κυβέρνηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες (πιθανώς την ερχόμενη Δευτέρα) θα δώσει συνέντευξη Τύπου, όπου και θα παρουσιάσει τις θέσεις του για τις ευθύνες που υπάρχουν σχετικάμε τα στατιστικά στοιχεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ