Στο Ιράν αναμένεται το Σάββατο ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι
Στην Τεχεράνη φθάνει το απόγευμα του Σαββάτου ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι προκειμένου να συζητήσει με την ιρανική ηγεσία την πρόσβαση των επιθεωρητών της διεθνούς υπηρεσίας στη δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση που ήρθε στο φως την περασμένη εβδομάδα επιδεινώνοντας τις σχέσεις Ιράν-Δύσης.
51
Στην Τεχεράνη φθάνει το απόγευμα του Σαββάτου ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι προκειμένου να συζητήσει με την ιρανική ηγεσία την πρόσβαση των επιθεωρητών της διεθνούς υπηρεσίας στη δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση που ήρθε στο φως την περασμένη εβδομάδα επιδεινώνοντας την κρίση με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Η επίσκεψη Ελ-Μπαραντέι έρχεται δύο ημέρες μετά τη συνάντηση της Γενεύης, η οποία έκλεισε με διαβεβαιώσεις του Ιράν για συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, καθώς και τις πρώτες απευθείες συνομιλίες Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και δεκαετίες.
Στο πλαίσιο αυτό προσεκλήθη από τις ιρανικές αρχές ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι προκειμένου να συζητηθούν οι ημερομηνίες και η διαδικασία της μετάβασης επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο δεύτερο σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου που διαθέτει το Ιράν και λειτουργεί στην πόλη Κομ.
Κατά την παραμονή του στην Τεχεράνη ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι θα συναντηθεί με τον Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει το BBC.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θεωρούν καλή αρχή τις συνομιλίες των «Έξι» (το Ιράν μαζί με τα πέντε μονιμα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και τη Γερμανία) στη Γενεύη, τόνισαν όμως ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να πράξει αναλόγως και να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ για την επιθεώρηση των εγκαταστάσεών.
«Η υπομονή μας δεν είναι ατελείωτη» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται επ αόριστον». Ο Ομπάμα έχει προειδοποιήσει το Ιράν να δώσει απόλυτη πρόσβαση στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ εντός δύο εβδομάδων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χαρίτσης και Σακελλαρίδης δοκιμάζουν τα όριά τους: Συνέδριο επιβίωσης ή ρήξης για τη Νέα Αριστερά – Το βλέμμα στον Τσίπρα
- Workmonitor 2026: Δεύτερη δουλειά για να βγει ο μήνας ψάχνει ο ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους
- Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar στον Σταυρό του Νότου Club
- Σάρωσε τη Ρόδο η κακοκαιρία – Η θάλασσα βγήκε στο λιμάνι, πλοίο έδωσε μάχη με τα κύματα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Σάρωσε τη χώρα η φονική κακοκαιρία: Δύο νεκροί, πλημμύρες, παγίδες θανάτου δρόμοι στην Αττική

