Δεσμεύσεις Παπανδρέου προς νέους αγρότες για καινοτόμους δρόμους ανάπτυξης
Οι κρίσεις δεν δημιουργούν μόνο προβλήματα, αλλά δίνουν και ευκαιρίες για να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος και να βρούμε νέους δρόμους ανάπτυξης, επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Αρχαία Ολυμπία. Δεσμεύθηκε για φθηνή καθαρή ενέργεια στους αγρότες, ίδρυση αγροτικών σχολών και ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών.
38
Οι κρίσεις δεν δημιουργούν μόνο προβλήματα, αλλά δίνουν και ευκαιρίες για να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος και να βρούμε νέους δρόμους ανάπτυξης, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το Σάββατο στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους νέους αγρότες και δεσμεύθηκε για φθηνή καθαρή ενέργεια στους αγρότες, ίδρυση αγροτικών σχολών και ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών.
«Όταν είχαμε ηγεσίες που πίστεψαν στις δυνάμεις μας, όταν το κράτος ήταν στο πλευρό μας και όχι πάνω στις πλάτες μας, όταν υπήρχε σχέδιο για όλους και όχι προνόμια για λίγους, τότε κάναμε θαύματα. Μια τέτοια ηγεσία έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «στις 4 του Οκτώβρη ο λαός θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι».
Αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη είπε ότι προσφέρει καινοτόμους τρόπους, για να μειωθεί το κοστολόγιο του Έλληνα αγρότη και πρόσθεσε ότι «εμείς θα δώσουμε σε όσους αγρότες το επιθυμούν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ, ανεμογεννητριών ή συνδυασμού τους. Για να καλύψουν έτσι τις ανάγκες τους με φθηνή και καθαρή ενέργεια».
«Η διαφορετικότητα και η μικρής κλίμακας παραγωγή στα αγροτικά προϊόντα πρέπει να μετατραπεί στο μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε πως η «απογείωση» της αγροτικής παραγωγής στις αγορές του εξωτερικού θα επιτευχθεί με την υψηλή ποιότητα και την πιστοποίηση της καταγωγής των προϊόντων μέσω της επέκτασης των πιστοποιημένων προτύπων για ονομασίες προέλευσης με απόλυτα αξιόπιστες διαδικασίες και αυστηρούς ελέγχους.
Ακολούθως τόνισε ότι έχει ήδη δεσμευθεί για τη δημιουργία Συστήματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς τους αγρότες και τους αλιείς, ενώ το κράτος θα πιστοποιεί, θα αξιολογεί, θα ελέγχει και θα ενισχύει φορείς συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Επίσης, είπε ότι θα δημιουργηθούν υψηλού επιπέδου αγροτικές σχολές στις περιφέρειες για να βγαίνουν από εκεί επαγγελματίες αγρότες. Δεσμεύθηκε παράλληλα για τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου πρότυπων αγροκτημάτων για την εφαρμογή υποδειγματικών μεθόδων αγροτικής παραγωγής.
Ακολούθως ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και εξυγίανσης του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την σημασία που αποκτά η αγροτική παραγωγή σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές και ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και υποστήριξε πως το ζήτημα στην ΕΕ δεν πρέπει πλέον να τίθεται ως στήριξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τα στρέμματα, αλλά ως στήριξη της φιλικής στο περιβάλλον αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας.
Υπό αυτήν την οπτική, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής και ανακοίνωσε -για πρώτη φορά- ένα πιλοτικό πρόγραμμα για παροχή και προμήθεια πιστοποιημένων προϊόντων μεσογειακής διατροφής στα σχολεία, ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία.
«Η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να ανακτήσει το ρόλο της ως πυλώνας της κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι είναι «αδιανόητο να καρπώνονται την αξία της δουλειάς και του μόχθου του παραγωγού οι μεσάζοντες, τα καρτέλ και όσοι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά αγροτικών προϊόντων».
Τάχθηκε υπέρ της «λειτουργίας του ανταγωνισμού και της πάταξης κάθε είδους καρτέλ που λειτουργούν είτε στον χώρο της προμήθειας των αγροτικών εφοδίων ή στον χώρο της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων».
«Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και είναι επαρκές, αυτό που λείπει είναι η βούληση για την εφαρμογή του, είμαι αποφασισμένος να το κάνω» είπε χαρακτηριστικά.
Για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις είπε: «Η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών δεν έβαλε ως προτεραιότητα τα χρήματα, αλλά εξέπεμψε μια δυνατή κραυγή αφύπνισης, διαμαρτυρίας και αγωνίας για το άμεσο μέλλον το δικό τους και της χώρας», ενώ κάλεσε τους αγρότες να μην χάνουν το κουράγιο τους ούτε την περηφάνεια τους «γιατί χωρίς εσάς η αληθινή Ελλάδα θα σβήσει».
* «Αυτό που έχουν ανάγκη πρώτα απ όλα οι νέοι αγρότες και συνολικά η φτωχή και μεσαία αγροτιά είναι κατώτερες εγγυημένες τιμές για την παραγωγή τους που να διασφαλίζουν το εισόδημά τους και απαλλαγή από τη νέα ΚΑΠ, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και όχι μόνο επαγγελματικές σχολές που τους υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και που γι αυτά δεν είπε κουβέντα» σχολίασε το ΚΚΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δόγμα Τραμπ: Πρωτοφανής στρατιωτική διάσκεψη των ΗΠΑ με 34 χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου
- Λούλα: Ο Τραμπ προσπαθεί με το «Συμβούλιο Ειρήνης» να δημιουργήσει νέο ΟΗΕ
- Ουκρανία: Εκρήξεις και πυρκαγιές στο Κίεβο καθώς η Ρωσία εξαπολύει νέα μαζική επίθεση
- Ειρηνικός: Αλλοι δύο νεκροί από πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον ταχύπλοου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Σιγά μη φοβηθώ!..»
- Στο… εδώλιο η Google με αντιμονοπωλιακή αγωγή
