38

Τη διάλυση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα και εκλογές στις 4 Οκτωβρίου ζήτησε την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η απόφασή τουγια πρόωρες εκλογέςείναι πράξη ευθύνης, προκειμένου να βγει η ελληνική οικονομία πιο δυνατή.

Σε νέο μήνυμά του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πέμπτη,ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είχε το δικαίωμα να αφήσει τον τόπο να σέρνεται μέσα ένα προεκλογικό κλίμα για έξι μήνες, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προκαλούσε εκλογές τον Φεβρουάριο.

Ο πολίτες πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στον εύκολο και τον δύσκολο δρόμο, τον δρόμο της ευθύνης και τον δρόμο της ανευθυνότητας, τόνισε ο κ. Καραμανλής συμπληρώνοντας ότι ο εύκολος δρόμος μπορεί να ακούγεται ωραίος, αλλά επιδεινώνει την κρίση, ενώ ο δύσκολος απαντά στις ανάγκες του τόπου.

«Οι πολίτες θα επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις και θα πάρει αποφάσεις καθοριστικές για την πορεία της χώρας στο μέλλον» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κ.Καραμανλής είπε στον κ. Παπούλια: «Θέλω να γνωρίζετε ότι έλαβα την απόφασή μουμε αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου».

Ο Κάρολος Παπούλιας απάντησε: «Είναιμια απόφαση δική σας, εσείς εκτιμήσατε και ελπίζω ακριβώς να κατατείνειστο συμφέρον του τόπου».

O πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το πρωί ο κ. Καραμανλής προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει πλέον τη μορφή επιτροπής εκλογικού αγώνα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αντικαθίσταται το παραδοσιακό εκλογικό συμβούλιο της ΝΔ, στο οποίο συμμετέχουν και οι κ. Βουλγαράκης και Πολύδωρας.

Oπρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα διανύει μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και καθοριστική για το μέλλον. Κάλεσε τους υπουργούς να απευθυνθούν στον κόσμο με ειλικρίνεια και να δώσουν τη μάχη με όλες τους τις δυνάμεις.

«Έχουμε μια δύσκολη μάχη και πρέπει να τα δώσουμε όλα. Λάθη και αβασάνιστες τοποθετήσεις δεν συγχωρούνται. Θα δώσουμε τον αγώνα με ενιαίο λόγο και ψυχωμένα. Κανένας να μην λιποψυχήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα είναι και μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις της κρίσης σε όλο τον κόσμο και είπε ότι οι συνέπειες στη χώρα ήταν ηπιότερες, αλλά θα ήταν πολύ πιο έντονες αν η κυβέρνηση δεν έκανε τα βήματα προόδου στην οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι παρέδωσε το 2004 το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ και την ανεργία πάνω από 11%. «Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν η κρίση μας έβρισκε με τις συνθήκες του 2004» είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως, μίλησε για παθογένειες και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους και τόνισε ότι είναι η ώρα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Ούτε εύκολα, ούτε ευχάριστα είναι τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είπε ο κ. Καραμανλής, αλλά μόνο αυτά μπορούν να βγάλουν τον τόπο από τα προβλήματα. Σε αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια που ακολουθούν, πρέπει να πετύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και να απαντήσουμε σε τρεις προκλήσεις είπε ο κ. Καραμανλής.

Πρώτον, στον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, κάτι που ξεκίνησε η κυβέρνηση αλλά δεν αρκεί, δεύτερον, στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, και τρίτον, στις διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Αναφερόμενος, δε, στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Πού βρίσκουν την άνεση οι κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορούν εμάς γιατί δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα που δημιούργησαν αυτοί;».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το τελευταίο διάστημα η πορεία της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά δύσκολη, διότι απαιτούσε κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο δεν υπήρχε εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου αποφάσισε να μην ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προκαλέσει εκλογές και να τον ψηφίσει μετά.

Χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά ακραία και ανεύθυνη απέναντι στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οικονομία και τον τόπο. Ο πρωθυπουργός συνέδεσε επίσης τη στάση του ΠΑΣΟΚ με τη στάση ορισμένων συνδικάτων, τα οποία, όπως είπε, ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα να θέτουν μεγάλες διεκδικήσεις και την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν στους πάντες τα πάντα.

Υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής ότι πριν από μερικούς μήνες ζήτησε συναίνεση από τους πολιτικούς αρχηγούς και εισέπραξε άρνηση. Τόνισε ακόμη ότι οφείλει να αποφασίζει με γνώμονα το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον και χαρακτήρισε την απόφασή του για προκήρυξη πρόωρων εκλογών «απόφαση ευθύνης που ελήφθη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Είπε ότι θα ήταν αδιανόητο να αφήσει τη χώρα να σέρνεται για ένα εξάμηνο μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα και τόνισε ότι δεν θα παραπλανήσουμε, δεν θα υποσχεθούμε πράγματα ανεφάρμοστα, θα πούμε αλήθειες στους Έλληνες, δεν θα εξωραΐσουμε την εικόνα.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε αυτοκριτική, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις πιο βαθιές τομές και να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Δεν παριστάνουμε τους αλάνθαστους, ούτε είμαστε, είπε ο κ. Καραμανλής. Αυτό το αφήνουμε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο άφησε τεράστιο έλλειμμα και δεν έκανε καμιά αυτοκριτική.

Από Δευτέρα σε προεκλογική περίοδο

Από τη Δευτέρα ξεκινά επισήμως η προεκλογική περίοδος εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Tην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η σύγκληση της διακομματικής επιτροπής, η οποία αποφασίζει για τη ραδιοτηλεοπτική προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων, καθώς και για άλλες διατάξεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

Επίσης, από τη Δευτέρα ανακαλούνται όλες οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, ενώ «παγώνουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αντικατασταθούν ως είθισται οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι προβλέπει το σύνταγμα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ