36

Η παραλαβή των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά της νέα γρίπης θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση τριών νέων επιτροπών για τη γρίπη (Ανώτατη Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας, επιτροπές Επιδημιολογικής και Κλινικής Επιτήρησης) και ανέφερε ότι το ΙΚΑ θα συνδράμει με 158 εμβολιαστικά κέντρα και 100 πρωτοβάθμια ιατρεία γρίπης.

«Σύγχυση»

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη της πανδημίας «κινούμενη άμμο» και υποστήριξε ότι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση.

«Σύγχυση για τις ευπαθείς ομάδες, σύγχυση και για τα εμβόλια (πότε θα δοθούν και πότε θα επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους). Σύγχυση και αβεβαιότητα για την επιδημιολογική εξέταση αυτού του φαινομένου» είπε.

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι «η περίοδος υψηλής έντασης στη διάδοση της νόσου αναμένεται να κρατήσει λιγότερο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, διότι στην Ελλάδα ο χειμώνας έρχεται αργότερα και φεύγει νωρίτερα».

Επανέλαβε ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου, και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά να ενημερώνονται και να συνεργάζονται με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, μέχρι στιγμής ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα φτάνει τα 1.839. Από αυτά, μόνο το 1% εισάγεται για νοσηλεία, ενώ το 95% έχει ιαθεί πλήρως.

*  Πρόταση για την εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κατέθεσε ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός. O κ. Σγουρός πρότεινε για όσα παιδιά αρρωστήσουν και λείψουν από τους παιδικούς σταθμούς, να πρέπει κατά την επιστροφή τους, οι γονείς τους να διαθέτουν πιστοποιητικό γιατρού που να βεβαιώνει ότι το παιδί είναι τελείως καλά και ότι δύναται να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες του παιδικού σταθμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ