51

Ισραηλινός εβραίος διεκδίκησε για πρώτη φορά και κατέκτησε έδρα στο Επαναστατικό Συμβούλιο της Φατάχ, το κορυφαίο διοικητικό όργανο του κινήματος του Μαχμούντ Αμπάς.

Ο 66χρονος ακαδημαϊκός Ούρι Ντέιβις καταγγέλλει επί χρόνια τις «πολιτικές απαρτχάιντ» του Ισραήλ.

Όντας ο μοναδικός Ισραηλινός που συμμετέχει στο Επαναστατικό Συμβούλιο, δηλώνει ότι θέλει να εκπροσωπήσει τους μη Αραβες που στηρίζουν τον παλαιστινιακό αγώνα.

Ο ίδιος τονίζει ότι η ισραηλινή υπηκοότητα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην εκλογή του στη διάρκεια του πρόσφατου ιστορικού συνεδρίου της Φατάχ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

«Στη σύνοδο το καλωσόρισμα ήταν το πιο εγκάρδιο και ενθουσιώδες. Το κίνημα της Φατάχ είναι ένα ανοιχτό, διεθνές κίνημα και η ένταξη δεν εξαρτάται από την εθνική καταγωγή, αλλά από τη συμφωνία στη βάση του πολιτικού προγράμματος» δήλωσε στο BBC.

Ο Ντέιβις, παντρεμένος με Παλαιστίνια, ήταν μεταξύ 700 ατόμων που διεκδίκησαν 89 ανοιχτές θέσεις στο Επαναστατικό Συμβούλιο.

Στο συνέδριο τα περισσότερα από τα μέλη της παλαιάς φρουράς δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στην Κεντρική Επιτροπή, μεταξύ αυτών και ο Αχμέντ Κορέι.

Αντίθετα, πανηγυρική ήταν η εκλογή του Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ