Η έλλειψη ύπνου πιο επιβαρυντική για τις γυναίκες
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες των γυναικών να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο, περισσότερο απ ότι των ανδρών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Η έλλειψη ύπνου πιο επιβαρυντική για τις γυναίκες
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες των γυναικών να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο, περισσότερο απ ότι των ανδρών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Η ανεπάρκεια ύπνου έχει ήδη σχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Γουάργουικ διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών, ποικίλουν σύμφωνα με την διάρκεια του ύπνου των γυναικών, αλλά όχι των ανδρών.
Πιο αναλυτικά, η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 4.600 δημοσίους υπαλλήλους 35-55 ετών, εκ των οποίων το 73% ήταν άνδρες.
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται ένα πλήρες οκτάωρο.
Η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6, γνωστό μόριο για την πρόκληση φλεγμονής, ήταν χαμηλότερα στις γυναίκες που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν οκτώ ώρες, συγκριτικά με εκείνες που κοιμόντουσαν επτά.
Τα επίπεδα της υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που επίσης σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα, ήταν σημαντικά υψηλότερα στις γυναίκες που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ.
Η Δρ Μισελ Μίλλερ εξηγεί ότι «τα αποτελέσματα είναι συνεπή με την άποψη ότι το καλύτερο για την υγεία μας είναι να κοιμόμαστε επτά ή οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Πάντως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων ώστε να αποσαφηνιστεί γιατί η έλλειψη ύπνου έχει μεγαλύτερη επίπτωση στις γυναίκες.»
Πηγή: BBC Health
- Αεροπορικά εισιτήρια: «Φωτιά» στις τιμές βάζει ο πόλεμος – Οι εταιρείες που ανακοίνωσαν αυξήσεις
- Ολυμπιακός – Δράμα 40-28: Αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ οι «ερυθρόλευκοι»
- Στην Καστοριά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
- Υπουργείο Εξωτερικών: Δεν υπήρξε καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού
- Τελειώνει το συμβόλαιο του Λεβαντόφσκι – Στον αέρα η παραμονή του στην Μπαρτσελόνα
- Κληρονομιά Αλέν Ντελόν και κίνηση-ματ του μικρού του γιου απέναντι στα αδέρφια του – Είναι παράνομη η διαθήκη του 2022;

