95

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητα της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν από τις Βρυξέλλες, απορρίπτοντας και πάλι τις προτάσεις για ειδική σχέση.

Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός όπως αναφέρει το BBC, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη θέση της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως την έχουν εκφράσει η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, για ειδική οικονομική σχέση.

Επιπλέον, όπως είπε, το ζήτημα της υποψηφιότητας θα ήταν «λαϊκίστικο και λάθος» να καταστεί προεκλογικό ζήτημα στην Τουρκία.

Οι ενταξιακές συνομιλίες συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς από το 2005. Έχουν ανοίξει μόλις 10 από τα 35 κεφάλαια και αυτά μικρής σχετικά σημασίας.

Η Σουηδία που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τους επόμενους μήνες ένα νέο κεφάλαιο, αυτό για τα φορολογικά ζητήματα.

Οκτώ κεφάλαια παραμένουν παγωμένα λόγω της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Τουρκία να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις –μεταξύ τους και συνταγματικές– στα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ