Γονίδιο που συνδέεται με τις καταχρήσεις προδιαθέτει και για παχυσαρκία
Ένα γονίδιο που εκφράζεται στον εγκέφαλο και έχει συνδεθεί με την κατάχρηση ουσιών φαίνεται ότι αυξάνει και την πιθανότητα παχυσαρκίας, αποκαλύπτουν γενετικές αναλύσεις σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Τα άτομα που φέρουν την «ελαττωματική» ποικιλία αντιμετωπίζουν έως και 15% μεγαλύτερο κίνδυνο
36
Ένα γονίδιο που εκφράζεται στον εγκέφαλο και έχει συνδεθεί με την κατάχρηση ουσιών φαίνεται ότι αυξάνει και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αποκαλύπτουν γενετικές αναλύσεις σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.
Η συγκεκριμένη ποικιλία του γονιδίου NRXN3 στην οποία αναφέρεται η νέα μελέτη είχε παλαιότερα συνδεθεί με τον εθισμό στο αλκοόλ και την κοκαΐνη και γενικά με την κατάχρηση ουσιών.
Τα άτομα που φέρουν την εν λόγω ποικιλία αντιμετωπίζουν και 10 με 15 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σχέση με τους ανθρώπους που φέρουν άλλες ποικιλίες του ίδιου γονιδίου, διαπιστώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιεσίβα στη Νέα Υόρκη.
Η «ελαττωματική» ποικιλία του NRXN3 υπήρχε στο 20% των 31.000 ατόμων Ευρωπαϊκής καταγωγής που εξετάστηκαν στη νέα μελέτη.
Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή επιθεώρηση PLoS Genetics.
Γονίδια, περιβάλλον και εγκέφαλος
Το NRXN3 είναι το τρίτο γονίδιο που ανακαλύπτεται ότι επηρεάζει την πιθανότητα παχυσαρκίας. Όπως και τα άλλα δύο γονίδια, το NRXN3 είναι ενεργό κυρίως στον εγκέφαλο.
«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η παχυσαρκία είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό, ωστόσο τα συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με αυτή ήταν δύσκολο να ανακαλυφθούν» σχολιάζει ο Δρ Κάπλαν, επικεφαλής της μελέτης.
«Πολλοί παράγοντες -το είδος και η ποσότητα της τροφής, η σωματική άσκηση και ο μεταβολισμός των τροφών, για παράδειγμα- επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος του σώματος. Οπότε αναζητούμε γονίδια τα οποία θα μπορούσαν να παίζουν ένα μικρό ρόλο σε μια περίπλοκη κατάσταση» διευκρινίζει ο ερευνητής.
«Δεδομένου ότι στην παχυσαρκία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι έρευνες όλο και περισσότερο δείχνουν ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ σημαντικός στην εμφάνισή της» σχολιάζει.
«Παρόλο που δεν διαθέτουμε δεδομένα που να υποδεικνύουν μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στην κατάχρηση ουσιών και την παχυσαρκία, μπορούμε έμμεσα να συμπεράνουμε ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσά τους, επειδή τα δύο αυτά χαρακτηριστικά έχουν κοινό αυτό το γονίδιο» καταλήγει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αυξάνεται ο απολογισμός του καύσωνα στην Ευρώπη – Τουλάχιστον 10.000 νεκροί σε πέντε χώρες
- Δήμος Αθηναίων: Ξεκίνησε η πρακτική εκπαίδευση των Δημοτικών Αστυνομικών
- Συντάξεις χηρείας: Οι τέσσερις ανεπάρκειες στην προωθούμενη ρύθμιση
- Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε Γοργοπόταμο και Ξηριά του Δήμου Λαμιέων
- Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο «αντίο» στη Βάγια Νέστορα – Δείτε εικόνες και βίντεο
- Αυτό είναι το deal του Ολυμπιακού με τον Μοντέρο
- Οι μισοί ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακα τους – Ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο
- Βραβεία Emmy: Ποιες θα είναι οι υποψηφιότητες για το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442