«Θύελλα» στον ΣΥΝ για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα
Σε εσωκομματική δίνη περιέρχεται ο Συνασπισμός, μετά την απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να ανακαλέσει την παραίτηση του και το ενδεχόμενο να εξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κομματικό φορέα. Κατηγορηματικά αντίθετη η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ· σφοδρή επίθεση από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.
28
Σε εσωκομματική δίνη περιέρχεται ο Συνασπισμός, μετά την απόφαση του κ. Αλέκου Αλαβάνου να ανακαλέσει την παραίτηση του και το ενδεχόμενο να εξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κομματικό φορέα. Κατηγορηματικά αντίθετη η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ· σφοδρή επίθεση από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέκο Αλαβάνο ότι δρα «πραξικοπηματικά».
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο οργανωτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία «θα προχωρήσει στις αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές και την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας τις μέχρι τώρα εμπειρίες του εγχειρήματος μας».
Παράλληλα περιέγραψε μία εκλογική διαδικασία λέγοντας: «Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας».
Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας.
Ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος, μετά της συνεδρίαση της Γραμματείας, χαρακτήρισε τον ΣΥΝ συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν πρέπει να ελέγχει αλλά να γονιμοποιεί, όπως είπε, την κοινή δράση, ενώ σημείωσε ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι «σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα».
«Έχουμε προ πολλού φθάσει στο σημείο τομής. Κάθε καθυστέρηση ή αναβολή θα είναι αρνητικά καθοριστική. Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο» είπε ο κ. Αλαβάνος.
Η αντίδραση ήρθε λίγο αργότερα διά στόματος Φώτη Κουβέλη σε εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ και ήταν κατηγορηματική: «Δεν αποδεχόμαστε την επιχειρούμενη, με τον έναν ή άλλο τρόπο, μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό. Μια τέτοια επιλογή είναι έξω από την ιδρυτική μας συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κόμμα μας. Κάρτα μέλους έχουμε μόνο σε ένα κόμμα», είπε.
«Εμείς δηλώνουμε ότι αρνούμαστε τον υπερσυγκεντρωτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν δεχόμαστε την εν λευκώ εξουσιοδότηση στις πολιτικές του αποφάσεις που νομιμοποιούνται εκ των υστέρων, χάριν της αυταξίας της ύπαρξής του. Εμείς ζητάμε τον ανακαθορισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τυπικά και ουσιαστικά, ως πολιτικό συνεργατικό σχήμα και όχι ως σχήμα που θα υποκαθιστά και θα ακυρώνει τον Συνασπισμό», είπε.
«Αν επιμένουν σήμερα να εμφανίζονται και να επιχειρούν να κυριαρχήσουν στον ΣΥΝ ιδέες που τον απομακρύνουν από την ιστορική ανανεωτική του διαδρομή, την πορεία του, τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του πρέπει να σταθούν όρθιοι και άγρυπνοι φύλακες αυτής της διαδρομής» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.
Ακόμη σφοδρότερη ήταν η αντίδραση του πρώην πρόεδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου: «Πρόκειται για πραξικόπημα που μετατρέπει το ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική συμμαχία σε ενιαίο κόμμα. Η επιλογή Αλαβάνου αποτελεί προσωποπαγή επινόηση διάλυσης της αυτόνομης υπόστασης του Συνασπισμού», δήλωσε.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΝ είναι «ιλαροτραγικά» και «διασύρουν την αξιοπιστία του κόμματος και γεμίζουν τα μέλη και τους φίλους με αισθήματα απορίας, πίκρας και θυμού». Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την καρεκλομαχία και τους θεατρινισμούς που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να διαλύσουν έναν ιστορικό πολιτικό χώρο. Να πετύχουν δηλαδή ό,τι δεν πέτυχαν ισχυρότατοι πολιτικοί μας αντίπαλοι επί δεκαετίες».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα όριά τους οι παραγωγοί – Ζητούν να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
- Μουσικό Γκαλά «Ελπίδα και Αγάπη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
- Γιάννης Κοντός: Περί της ευθύνης του ποιητή
- Ανακοίνωσε τον δανεισμό του Τερ Στέγκεν η Χιρόνα
- Αγρότες: Σκέψεις για συλλαλητήριο στην Αθήνα – Για ανωμοτί καταθέσεις κλήθηκαν Ανεστίδης και Ρούζιος
- Ελεύθερος με αυστηρούς όρους ο Τίμοθι Μπάσφιλντ εν αναμονή της δίκης για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

