53

Έξι Βρετανοί αστυνομικοί κατηγορούνται ότι υπέβαλαν υπόπτους σε εικονικό πνιγμό (waterboarding), πρακτική που χρησιμοποίησε εκτενώς η CIA στο πρόσφατο παρελθόν σε υπόπτους για τρομοκρατία, αποκαλύπτουν εφημερίδες στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Η εφημερίδα The Daily Mail γράφει ότι οι αστυνομικοί κατηγορούνται πως υπέβαλαν τέσσερις υπόπτους στην ανακριτική αυτή μέθοδο σε έφοδο για την εξάρθρωση δικτύου διακίνησης ναρκωτικών το Νοέμβριο του 2008.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέρονται να βύθισαν επανειλημμένως τα κεφάλια τους μέσα σε κουβάδες γεμάτους νερό. Παρόμοιες πληροφορίες περιέχει δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής αστυνομίας απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας πως η έρευνα συνεχίζεται. Πάντως, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «πολύ σοβαρές». Οι αστυνομικοί που ενέχονται στην υπόθεση έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή τους ανατέθηκαν περιορισμένα καθήκοντα.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας Καταγγελιών Κατά της Αστυνομίας (IPCC) επιβεβαίωσε ότι ερευνά κατηγορίες σε βάρος των έξι αστυνομικών που μετείχαν σε εφόδους το Νοέμβριο.

Η Μητροπολιτική αστυνομία αντιμετωπίζει ήδη έντονες επικρίσεις για την εξαιρετικά σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλωτών στην διάρκεια της συνόδου του G20 στο Λονδίνο τον Απρίλιο, όταν ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ