51

Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν την Τετάρτη στο Ισραήλ και εκατομμύρια πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης άσκησης πολιτικής άμυνας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Οι σειρήνες ήχησαν για ενάμισι λεπτό. Τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί καλούσαν τους πολίτες να τρέξουν γρήγορα στα καταφύγια.

Προηγουμένως ο ισραηλινός στρατός είχε καλέσει τους πολίτες να αποθηκεύσουν νερό, τρόφιμα και είδη για την παροχή πρώτων βοηθειών στα καταφύγια.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, το Ισραήλ δεχόταν ταυτόχρονα επίθεση με πυραύλους και ρουκέτες, τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας και παράλληλα υφίστατο τις επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής, εν προκειμένω ενός σεισμού.

Η άσκηση, η οποία άρχισε την Κυριακή και θα διαρκέσει πέντε ημέρες, θα επιτρέψει στο Ισραήλ να δοκιμάσει τις ικανότητές του να απαντήσει σε εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας και βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν ή τη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας.

Η άσκηση υπό την κωδική ονομασία «Σημείο Καμπής ΙΙΙ» περιλαμβάνει προετοιμασίες ακόμη για για χτύπημα κατά του Ισραήλ με μη συμβατικά όπλα.

Έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης ανησυχίας του Ισραήλ για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ωστόσο, τονίζουν ότι η άσκηση δεν σχετίζεται άμεσα με αυτές τις ανησυχίες και σημειώνουν ότι η ετήσια άσκηση πηγάζει από τον πόλεμο του 2006 στο Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σχεδόν 4.000 ρουκέτες στο Ισραήλ και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας κρίθηκε ανεπαρκής στη διαχείριση της κρίσης.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας πόλεμος βρίσκεται στον ορίζοντα. Ο στρατός δεν κρύβει τίποτε από τους πολίτες και από κανέναν. Απλώς πρέπει ο πληθυσμός να γνωρίζει πώς να ενεργήσει σε περίπτωση συνδυασμένης επίθεσης πυραύλων σε πολλά μέτωπα» δήλωσε ο Αλον Μπεν Νταβίντ, στρατιωτικός ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Κανάλι -10.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό