43

Την πρόθεση των ΗΠΑ να μην αυξήσουν τον αριθμό των δυνάμεών τους στη Νότιο Κορέα, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ.

Ο ίδιος απέρριψε τον όρο «κρίση» ενώ υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εντοπίσει κινήσεις στρατευμάτων στη Βόρειο Κορέα.

«Δεν γνωρίζω τίποτα για κινήσεις στρατευμάτων στη Β.Κορέα που να είναι πέραν του φυσιολογικού και δεν σκέφτομαι ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας μας στο νότο» δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκέιτς, κατά τη διάρκεια της πτήσης που τον μεταφέρει στη Σιγκαπούρη, όπου θα πάρει μέρος σε σύνοδο με θέμα την περιφερειακή ασφάλεια στην Ασία.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση για στρατιωτική δράση εναντίον της Βορείου Κορέας, εκτός εάν εκείνοι κάνουν κάτι που θα απαιτούσε τέτοια απάντηση» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Επισήμανε, δε, ότι δεν γνωρίζει μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης «που να εκτιμά ότι υπάρχει κρίση». Κατά τον Ρόμπερτ Γκέιτς «έχουμε να κάνουμε με δύο προκλητικές ενέργειες, που συνοδεύονται από επιθετική ρητορική».

Την ίδια ώρα, κινεζικά αλιευτικά εγκαταλείπουν τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια μεθοριακή γραμμή, που χωρίζει τα δύο κορεατικά κράτη.

«Τα κινεζικά αλιευτικά σκάφη άρχισαν από να φεύγουν από τα νερά στη βόρεια γραμμή. Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος της Βορείου Κορέας» δήλωσε στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η βόρεια γραμμή ορίζει το θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη και κατά το παρελθόν στη ζώνη αυτή έχουν γίνει σκληρές ναυμαχίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό