Το δηλητηριώδες μυστικό του δράκου του Κομόντο
Ο δράκος του Κομόντο -η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου και η μόνη που επιτίθεται σε ανθρώπους- παράγει ένα ισχυρό δηλητήριο που προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία, διαπιστώνουν οι ερπετολόγοι -μέχρι σήμερα νόμιζαν ότι τα θύματα πεθαίνουν λόγω των μικροβίων που ζουν πάνω στα βρόμικα δόντια του δράκου.
36
Αντίθετα με ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι ερπετολόγοι, ο δράκος του Κομόντο -η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου και η μόνη που επιτίθεται σε ανθρώπους- παράγει ένα ισχυρό δηλητήριο που προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες νόμιζαν ότι τα θύματα πεθαίνουν όχι από δηλητήριο, αλλά από σηψαιμία, λόγω των επικίνδυνων μικροβίων που ζουν πάνω στα βρόμικα δόντια του δράκου.
Τώρα, Αυστραλοί ερευνητές ανακαλύπτουν την ύπαρξη ενός ιοβόλου αδένα, παρόμοιου με αυτούς που υπάρχουν πάνω από τα δόντια των φιδιών.
Η ύπαρξη του αδένα αποκαλύφθηκε αρχικά σε μαγνητικές τομογραφίες και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε με τη χειρουργική απομόνωσή του σε έναν ετοιμοθάνατο δράκο που ζει στον ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το δηλητήριο, διαπίστωσε ο Δρ Μπράιαν Φράι, προκαλεί απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την πηκτικότητα του αίματος. Το θύμα πεθαίνει τελικά από αιμορραγία και σοκ.
«Τα ευρήματα αυτά ταιριάζουν με την παρατηρούμενη ασυνήθιστη ησυχία και το εμφανές, γρήγορο σοκ στα ζώα που γίνονται λεία» δήλωσε ο ερευνητής.
Ο δράκος, με την επιστημονική ονομασία Varanus komodoensis, θεωρείται σήμερα ευάλωτο είδος, καθώς μόνο μερικές χιλιάδες άτομα απομένουν στο Κομόντο και στα άλλα νησιά της Ινδονησίας που τον φιλοξενούν.
Η σαύρα φτάνει σε μήκος τα τρία μέτρα και σε βάρος τα 70 κιλά.
Τρέφεται με άλλα ερπετά, πτηνά και μεγάλα θηλαστικά και σποραδικά επιτίθεται και σε ανθρώπους.
Το τελευταίο ανθρώπινο θύμα του ήταν ένας Ινδονήσιος ψαράς που έκανε το λάθος να μπει σε μια προστατευόμενη περιοχή το Μάρτιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442