95

Τα γεγονότα είναι αδιάψευτος αυτόπτης μάρτυρας, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις αναφορές του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση σχετικά με τον «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και την εγκαθίδρυση του κεμαλικού καθεστώτος».

Όπως διευκίνισε η ιστορία δεν ξαναγράφεται και τα γεγονότα είναι ο αδιάψευστος αυτόπτης μάρτυρας, όπως και ο τότε Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη, Τζορτζ Χόρτον, που τα καταγράφει στο βιβλίο του «The blight of Asia».

Σε κάθε περίπτωση, την ιστορία δεν την προσδιορίζουν οι φωτογραφίες, αλλά η ουσία των γεγονότων, η οποία καταγράφεται στις δηλώσεις που έκανε ο Πατριάρχης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση για την καθυστερημένη δημοσιοποίηση φωτογραφίας από την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, τα δικά τους ανοιχτά προβλήματα και τις δικές τους μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας στην παρατήρηση ότι ο Μπ.Ομπάμα επέλεξε να επισκεφθεί την Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία «συνδέεται με τις αξιολογήσεις που κάνουν και τις ιεραρχήσεις που θέτουν οι ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα ευπαθή περιοχή, η οποία είναι γειτονιά της Τουρκίας».

Συναντήσεις Μπακογιάννη με Μπαμπατζάν, Μπίλτ

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, στο περιθώριο της συνόδου της Συμμαχίας των Πολιτισμών στην Κωνσταντινούπολη, ο κ.Κουμουτσάκος δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για το Κυπριακό, για το οποίο οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο και ότι έγινε αναφορά στο ζήτημα του Πατριαρχείου τονίζοντας ότι η υπουργός έκανε «ισχυρή υπόμνηση» στον Τούρκο ομόλογό για την ανάγκης να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για τη συνάντηση της υπουργού με τον Σουηδό ομόλογό της Καρλ Μπιλτ, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πρόθεση της υπουργού ήταν η διερεύνηση των προθέσεων και των σκέψεων για γενικά αλλά και για ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, καθώς και η γνωστοποίηση των ελληνικών θέσεων, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Σουηδία, το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας