95

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανακηρύχθηκε με επίσημη τελετή τη Δευτέρα ισόβιο μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι.

Η τελετή έγινε στην αίθουσα τελετών του Ινστιτούτου της Γαλλίας (La Coupole) παρουσία πολλών προσωπικοτήτων του πολιτικού και του επιστημονικού χώρου, καθώς και του χώρου των γραμμάτων. Είναι η πρώτη γυναίκα που παίρνει θέση στα έδρανα των συνδεδεμένων ξένων μελών.

Την κα Μπακογιάννη υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Ακαδημίας για το 2009, Ζαν-Κλοντ Καζανοβά, και ο Φρανσουά Tερέ, πρόεδρος της Ακαδημίας το 2008, έτος της εκλογής της Ελληνίδας υπουργού ως συνδεδεμένο μέλος της Ακαδημίας.

Ο Τερέ καλωσόρισε την Ελληνίδα πολιτικό και μετά τη σχετική προσφώνηση της παρέδωσε το περίφημο ξίφος που συμπληρώνει την στολή κάθε ακαδημαϊκού.

«Όλοι όσοι είναι εδώ παρόντες σήμερα είναι ευτυχείς για την παρουσία σας. Αισθανόμαστε μεγάλη συγκίνηση στην σκέψη της Ελλάδας, στην ανάμνηση των προκατόχων σας, στο πρότυπο της τόσο πλούσιας ζωής σας σε ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο» είπε.

Στην ομιλία του ο ακαδημαϊκός αναφέρθηκε ακόμα «στα λαμπρά παραδείγματα Κρητικών» ανάμεσα στους οποίους ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος έγινε μέλος της Ακαδημίας το 1919, ενώ ο τελευταίος χρονολογικά Έλληνας μέλος της Ακαδημίας ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ