Αναγκαία η συντονισμένη δράση της ΕΕ για ενίσχυση της οικονομίας, κατά τον Γ.Βαληνάκη
Η προετοιμασία του επικείμενου Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η ενέργεια, οι κλιματικές αλλαγές και η ανατολική εταιρική σχέση μονοπώλησαν το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ.Βαληνάκης.
103
Η προετοιμασία του επικείμενου Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η ενέργεια και οι κλιματικές αλλαγές, καθώς και η ανατολική εταιρική σχέση, μονοπώλησαν το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ.Βαληνάκης.
Αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πρόταση της επιτροπής σχετικά με τη χρηματοδότηση μιας σειράς ενεργειακών σχεδίων δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη αποδοχή και παραπέμπεται προς περαιτέρω συζήτηση στις αρμόδιες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου.
Ο Γ. Βαληνάκης τόνισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Κοινότητας.
Δήλωσε, μάλιστα, ότι κρίνεται απαραίτητη η συμπερίληψη του ενιαίου έργου της διασύνδεσης Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας στον κατάλογο των επιλέξιμων έργων.
Όσον αφορά την προετοιμασία των επικείμενων συνόδων κορυφής (της 1ης Μαρτίου και της 19ης και 20ής Μαρτίου) οι συζητήσεις θα εστιαστούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Από την πλευρά του, ο Γ. Βαληνάκης επισήμανε στο Συμβούλιο την ανάγκη συνέχισης της συντονισμένης δράσης της Ένωσης με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προστατευτισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα την απαραίτητη σταθερότητα στην εσωτερική αγορά.
Σχετικά με το Μεσανατολικό, εξετάστηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις ενόψει και της προετοιμασίας της διάσκεψης Δωρητών στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Ειδικότερα, ανέφερε ο Γ. Βαληνάκης, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή, η διασφάλιση της απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η σταθερή υποστήριξη στην ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση.
Επιπλέον, για το Αφγανιστάν συζητήθηκε η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και οι δυνατότητες συνδρομής της Ε.Ε. στο πλαίσιο της αποστολής EUPOL AFGHANISTAN, αλλά και ενόψει των εκλογών τον προσεχή Αύγουστο.
Εξάλλου, συζητήθηκε το θέμα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και εξετάστηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ο υφυπουργός επισημάνθηκε ο μελλοντικός ενισχυμένος ρόλος της Ε.Ε. στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου.
Στο σημείο αυτό ο Γ. Βαληνάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων εφόσον, βεβαίως, πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.
Όσον αφορά τη Σερβία, ο Γ. Βαληνάκης επισήμανε στους ομολόγους του την ανάγκη άρσης του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Σερβίας.
«Στηρίζουμε την απόψυξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, καθώς και την εξεύρεση τρόπων ενδυνάμωσης της συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο 44χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του κοινοτάρχη
- Θεσσαλονίκη: Φορτηγάκι παρέσυρε πεζό
- Ποια λάδια μπορούμε να προσθέσουμε στο μπολ του σκύλου μας – Πότε είναι ωφέλιμα και πότε όχι
- Ακρίβεια: Το 80% των πολιτών έχει αλλάξει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό
- «Ψήνεται» νέα ταινία με θέμα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
- Μελίνα Ασλανίδου: Γιατί ακυρώνει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της
