51

Με ενθάρρυνση προς τη Σερβία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τους όρους για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην ενταξιακή διαδικασία εντός του 2009 επισκέπτεται την Πέμπτη το Βελιγράδι ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν.

«Η Σερβία έχει προοπτική να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην ενταξιακή διαδικασία το 2009. Έρχομαι στο Βελιγράδι να εκφράσω την ισχυρή βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακολουθήσει τη Σερβία στην πορεία αυτή.

»Επίσης θα ενθαρρύνω τους Σέρβους ηγέτες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να εκπληρωθούν οι όροι για να γίνει πραγματικότητα το ευρωπαϊκό μέλλον» δήλωσε ο Όλι Ρεν πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα του Όλι Ρεν βρίσκεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία, η πρόοδος της εφαρμογής της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης κυρίως στους τομείς του εμπορίου, η συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και η απλοποίηση του καθεστώτος χορήγησης αδειών εισόδου.

Όλι Ρεν και Μπόρις Τάντιτς θα εγκαινιάσουν τη νέα έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βελιγράδι, της τρίτης σε μέγεθος στον κόσμο, η οποία απασχολεί περίπου 100 ξένους και Σέρβους υπαλλήλους.

Εκτός από την κάλυψη των πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς τη Σερβία. Προς το παρόν υλοποιούνται περίπου 100 προγράμματα στη Σερβία, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 210 εκ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ