Προτάσεις για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας κατέθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος
Σειρά προτάσεων για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής. Μεταξύ των προτάσεων, ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης των αστυνομικών και η ίδρυση Πανεπιστημίου Αστυνομικών Σπουδών.
Σειρά προτάσεων για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την δημοκρατική αναδιοργάνωση της αστυνομίας.
Ο κ. Αλαβάνος στην ομιλία του πρότεινε τα εξής:
-Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλειας των πολιτών.
-Ενιαίος φορέας με την κατάργηση των θεσμών των ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων και την ένταξη τους στην ΕΛΑΣ.
-Απαγόρευση της οπλοφορίας και οπλοχρησίας από τις ιδιωτικές εταιρείες.
-Δημιουργία μόνιμης διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας και την δράση και λειτουργία της αστυνομίας.
-Αναδιοργάνωση των αστυνομικών τμημάτων με κριτήρια πληθυσμιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά.
-Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα στους εργαζόμενους αστυνομικούς.
-Ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του αστυνομικού. Αμεση συνεργασία με τους ΟΤΑ.
-Κατάργηση των ΜΑΤ, ΥΜΕΤ και ένταξη στα πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα.
-Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης με βάση τις νέες μορφές εγκληματικότητας.
-Αμεση αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού της εργασίας και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
-Αύξηση του βασικού μισθού σε επίπεδα που οι αστυνομικοί να μην αναγκάζονται σε δεύτερη εργασία.
«Η ελληνική Βουλή οφείλει να προβληματιστεί στην κατεύθυνση μιας ριζικά δημοκρατικής αναδιοργάνωσης της αστυνομίας, ώστε ο αστυνομικός με τη στήριξη της κοινωνίας να προστατεύει αποτελεσματικά τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τη ζωή του κάθε πολίτη», τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η Πέμπτη 23 Ιουλίου και η Παρασκευή 24 Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση.
Από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό Δελτίο.