Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό
Νέα Υόρκη: Οι καπνιστές που έχουν συγγενείς που έχουν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να έχουν την ίδια τύχη, συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν αυτόν τον παράγοντα κινδύνου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Νέα Υόρκη: Οι καπνιστές που έχουν συγγενείς που έχουν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να έχουν την ίδια τύχη, συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν αυτόν τον παράγοντα κινδύνου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Ο τύπος αυτού του εγκεφαλικού επεισοδίου, γνωστός ως ανευρυσματική υπαραχνοειδή αιμορραγία, είναι κληρονομική πάθηση και γι’ αυτό θέλησαν οι ερευνητές να μελετήσουν αν το κάπνισμα μπορεί να απονείμει επιπλέον κίνδυνο.
Ο Δρ Ντάνιελ Γου και οι συνεργάτες του στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στο Οχάιο με χρηματοδότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου, συνέκριναν 339 ασθενείς με ανευρυσματική υπαραχνοειδή αιμορραγία με 1.016 άτομα-ελέγχου χωρίς την πάθηση, ίδιας όμως ηλικίας, φυλής και γένους.
Συγκριτικά με τους μη καπνιστές, οι καπνιστές είχαν πάνω από τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν ανευρυσματική υπαραχνοειδή αιμορραγία. Ο κίνδυνος στους καπνιστές χωρίς οικογενειακό ιστορικό ήταν αυξημένος στο διπλάσιο, αλλά ο συνδυασμός καπνίσματος και οικογενειακού ιστορικού εξαπλασίαζε τον κίνδυνο.
Δεν παρατηρήθηκε όμοιος συσχετισμός μεταξύ οικογενειακού ιστορικού και παρελθοντικού καπνίσματος, γεγονός που δείχνει ότι ο κίνδυνος που απονέμει η αλληλεπίδραση μπορεί να μειώνεται με τη διακοπή του τσιγάρου.
Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η ανευρυσματική υπαραχνοειδή αιμορραγία είναι μοιραία για το 35-40% των ασθενών και ελπίζουν τα νέα αυτά στοιχεία να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να σταματήσουν την επιβλαβή αυτή συνήθεια, αν μάλιστα έχουν και οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.
health.in.gr
- Παρά τις εντάσεις για τη Γροιλανδία, η Δανία θα αγοράσει στρατιωτικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ
- Ειρηνικός: 2 νεκροί σε νέο πλήγμα των ΗΠΑ κατά πλεούμενου σε διεθνή ύδατα
- Σομαλιλάνδη: Το Ισραήλ υπερασπίζεται στο ΣΑ του ΟΗΕ την απόφασή του να την αναγνωρίσει
- Ουκρανία: Τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση
- Ουκρανία: Η Δύση πρέπει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα επί του πεδίου, τονίζει ο Λαβρόφ,
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Μύθοι και αλήθειες για τους «αιώνιους»
