27

Οι δυναμικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών μετά τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη από ειδικό φρουρό της αστυνομίας έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό -και- σε διεθνές επίπεδο, καθώς πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για ένα βαθύτερο φαινόμενο που συνδέεται με την οικονομική κρίση.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Μαδρίτη για τις σχέσεις ΔΝΤ-Ισπανίας, ο κ. Στρος-Καν τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι κοινωνικές αναταραχές, «όπως αυτές που σημειώνονται στην Ελλάδα», θα μπορούσαν να εξαπλωθούν εάν δεν υπάρξει καλύτερη κατανομή του πλούτου από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο.

«Εάν δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, τότε μπορεί να σημειωθούν κοινωνικές αναταραχές σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ανεπτυγμένων οικονομιών» τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε, ακόμα, ότι τον Ιανουάριο ο διεθνής οργανισμός ίσως αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το νέο έτος.

«Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πραγματικά μπροστά μας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010, ενώ επανέλαβε ότι «το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά»

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ απηύθυνε επίσης έκκληση για μια παγκόσμια πολιτική αυξημένων κρατικών δαπανών, που να αντιστοιχεί στο 2% του παγκοσμίου ΑΕΠ.

«Η πιο επείγουσα ανάγκη είναι να δοθεί μια ώθηση» σε δημοσιονομικό επίπεδο» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ