27

Με ταχύτερο από τον συνήθη ρυθμό αναμένεται να επιστρέψει φέτος το Δημόσιο στις επιχειρήσεις φόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προκειμένου αυτές να ενισχυθούν με ενισχυθούν με πολύτιμη ρευστότητα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, το ύψος των επιστροφών φόρου φέτος, αναμένεται να προσεγγίσει τα 3,5 δισ. ευρώ, έναντιι 2,55 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το ύψος των επιστροφών αυξήθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ, αλλά εν μέσω της κρίσης κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω αναπροσαρμογή του, προκειμένου να καλυφθούν τα αυξανόμενα αιτήματα των επιχειρήσεων.

Στο πρώτο φετινό εξάμηνο, οι επιστροφές φόρου ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ και στο δεύτερο εξάμηνο θα αγγίξουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές φόρου είναι  κεφάλαια που δικαιούνται οι επιχειρήσεις με βάση τις συναλλαγές τους, και απαιτούν, όπως οι ίδιες πληρώνουν τους φόρους και όταν καθυστερήσουν επιβαρύνονται με πρόστιμα, έτσι και το Δημόσιο να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.

Το σύνολο των επιστροφών φόρου προς τις επιχειρήσεις υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών συνήθως καθυστερεί τις επιστροφές φόρου, ακόμα και αφού έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για τη νομιμότητα των επιστροφών, επειδή επιβαρύνεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Από τα ακαθάριστα έσοδα του προϋπολογισμού αφαιρούνται οι επιστροφές και προκύπτουν τα καθαρά έσοδα, με βάση τα οποία υπολογίζεται το έλλειμμα.

Η αύξηση των επιστροφών φόρου θα πιέσει σημαντικά τα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς η «μαύρη τρύπα» διευρύνθηκε σε 2,6 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ