GP Βραζιλίας, ελεύθερες δοκιμές: Ταχύτεροι F. Massa και F. Alonso
Ο Felipe Massa της Ferrari και ο Fernando Alonso της Renault σημείωσαν τους πρώτους χρόνους στις δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών την πρώτη μέρα του GP Βραζιλίας, 18ου φετινού αγώνα που θα κρίνει τον πρωταθλητή του 2007 ανάμεσα στον Massa και στον Lewis Hamilton της McLaren – Mercedes.
Ο Αγγλος σημείωσε τον δεύτερο και τον ένατο χρόνο με διαφορά δύο και τεσσάρων δεκάτων του δευτερολέπτου από τον Massa, αντίστοιχα. Αν και οι ελεύθερες δοκιμές δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα, το γυρολόγιο του Felipe και μαζί τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Hamilton με τη μαλακή και μέση γόμα (ο συνδυασμός των οποίων δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός για τη McLaren) δείχνουν ότι ο οδηγός της Ferrari επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι θα έχει ελαφρύ προβάδισμα.
Βεβαίως, ο Hamilton έχει την πολυτέλεια ότι (με το προβάδισμα επτά βαθμών στην κορυφή της βαθμολογίας) χρειάζεται να τερματίσει μόλις στην πέμπτη θέση για να γίνει ο νεαρότερο πρωταθλητής της ιστορίας της Formula 1, ακόμα κι αν κερδίσει ο Massa.
Στην πρώτη περίοδο οι δύο διεκδικητές του τίτλου είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη με τα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Για αρκετή ώρα στην κορυφή των χρόνων βρισκόταν ο Lewis και ο Massa μείωνε όλο και περισσότερο τη διαφορά τους, ώσπου βγήκε στο τέλος και ήταν σχεδόν δύο δέκατα ταχύτερος. Ο Hamilton προσπάθησε να απαντήσει αλλά φάνηκε να πασχίζει με το μονοθέσιό του. Η άσφαλτος είχε αρκετή υγρασία στον ψυχρό καιρό του Σάο Πάουλο, ενώ σε κάποιο σημείο των δοκιμών έβρεξε πολύ ελαφρά, αλλά με διάρκεια.
Στη δεύτερη περίοδο, που επίσης επηρεάστηκε από τη βροχή, ο ταχύτερος γύρος του Fernando Alonso ήρθε στα τελευταία λεπτά. Μέχρι τότε στην κορυφή βρισκόταν ο Massa, την ώρα που ο Hamilton πέρασε σχεδόν όλη τη διάρκεια των δοκιμών (και τελικά παρέμεινε μέχρι τέλους) στο όριο της πρώτης δεκάδας. Ο Αγγλος φάνηκε να προβληματίζεται με τα ελαστικά και δεν απέκτησε σχεδόν καθόλου εμπειρία με τη μαλακή γόμα.
Αντίθετα, ο Massa ήταν δύο δέκατα ταχύτερος με τη μαλακή σε σχέση με τη μέση γόμα, δείχνοντας ότι με αυτές τις καιρικές συνθήκες η Ferrari μπορεί να είναι αρκετά αποδοτική. Θα έμενε στην κορυφή αν ο Alonso, στο τελευταίο λεπτό, δεν σημείωνε τον πρώτο χρόνο. Εδώ θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις, σε σχέση με το φορτίο καυσίμων που έφερε ο Ισπανός στη Renault R28.
Λόγω της ολισθηρότητας της ασφάλτου αρκετοί οδηγοί είχαν εξόδους από την πίστα, όπως οι Timo Glock και Jarno Trulli της Toyota, ο Sebastien Bourdais της STR και ο Mark Webber της RBR. Ο Kimi Raikkonen της Ferrari, που δείχνει επίσης αρκετά ανταγωνιστικός στην προσπάθεια να βοηθήσει τον Massa για τον τίτλο (ανταποδίδοντας την περσινή χάρη του Βραζιλιάνου), είχε μια ανώδυνη έξοδο στην πρώτη περίοδο.
F1– GP ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
| 1. Felipe Massa | Ferrari | 1:12.305 |
| 2. Lewis Hamilton | McLaren – Mercedes | 1:12.495 |
| 3. Kimi Raikkonen | Ferrari | 1:12.507 |
| 4. Robert Kubica | BMW Sauber | 1:12.874 |
| 5. Heikki Kovalainen | McLaren – Mercedes | 1:12.925 |
| 6. Fernando Alonso | Renault | 1:13.061 |
| 7. Mark Webber | Red Bull – Renault | 1:13.298 |
| 8. Nelson Piquet Jr. | Renault | 1:13.378 |
| 9. Nick Heidfeld | BMW Sauber | 1:13.426 |
| 10. Timo Glock | Toyota | 1:13.466 |
| 11. Jarno Trulli | Toyota | 1:13.600 | </
- Λούβρο: Υπό πίεση μετά από μια καταστροφική χρονιά
- Ράσφορντ: «Όταν μεγάλωσα συνειδητοποίησα τι είχε περάσει η μητέρα μου»
- IRIS: Διπλασιάζεται το όριο μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ιδιωτών
- Ο Λαμίν Γιαμάλ έπαιξε ποδόσφαιρο με νεαρούς θαυμαστές του στο Ντουμπάι (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 26.12.2025]
- Πληρωμές: Kάρτα ή μετρητά; Tι προτιμούν οι Έλληνες
