Οι ετεροκυκλικές αμίνες δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού
Νέα Υόρκη: Οι ετεροκυκλικές αμίνες που εμπεριέχονται στο μαγειρεμένο κρέας και ψάρι δεν φαίνεται να ενισχύουν τον κίνδυνο της γυναίκας να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Νέα Υόρκη: Οι ετεροκυκλικές αμίνες που εμπεριέχονται στο μαγειρεμένο κρέας και ψάρι δεν φαίνεται να ενισχύουν τον κίνδυνο της γυναίκας να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Ωστόσο, η χαμηλή πρόσληψη των προαναφερόμενων ουσιών συνδυαστικά με την αυξημένη κατανάλωση ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία εμπεριέχονται σε πολλά φυτικά έλαια, μπορεί όντως να αυξήσουν την πιθανότητα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.
Η Δρ Έμιλι Σονεστεντ από το Πανεπιστήμιο του Λουντ στο Μάλμο εξηγεί ότι οι ετεροκυκλικές αμίνες σχηματίζονται όταν το κρέας ή το ψάρι μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και έχουν ήδη σχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, σε πειράματα που έγιναν σε αρουραίους. Τα πειραματόζωα που σιτίστηκαν με λιπαρά τρόφιμα, πλούσια σε ω-6 εκδήλωσαν ακόμη περισσότερους όγκους εις ανταπόκριση των διατροφικών ετεροκυκλικών αμίνων, συγκριτικά με τους αρουραίους που έκαναν διατροφή με λίγα λιπαρά.
Η ερευνήτρια μελέτησε κατά πόσο η κατανάλωση ετεροκυκλικών αμίνων σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού και αν η πρόσληψη ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων παίζει κάποιο ρόλο. Το δείγμα της μελέτης συγκροτήθηκε από γυναίκες που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Malmo Diet and Cancer.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 11.699 γυναίκες 50 ετών και άνω. Κατά τη διάρκεια των δέκα ετών, 430 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν την μεγαλύτερη ποσότητα ετεροκυκλικών αμίνων δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από αυτές που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα. Ωστόσο εκείνες που είχαν χαμηλή κατανάλωση ετεροκυκλικών αμίνων και υψηλή ω-6 πολυακόρεστων λιπαρων οξέων, είχαν αυξημένη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου του μαστού.
Παλαιότερη ανάλυση από τα ίδια στοιχεία είχε δείξει υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και η αυξημένη ινσουλίνη στις γυναίκες που καταναλώνουν χαμηλά σε φυτικές ίνες αρτοσκευάσματα. Αυτό εξηγεί τη σχέση που διαπιστώνεται στην παρούσα έρευνα, διότι οι γυναίκες με χαμηλή κατανάλωση ετεροκυκλικών αμίνων τρώνε περισσότερο ψωμί, μπισκότα και κέικ.
health.in.gr
- «Μια φορά, πριν πεθάνω» – Δραματική έκκληση στη «Μέδουσα» Μέγκαν Μαρκλ από τον ακρωτηριασμένο πατέρα της – «Δεν επικοινώνησε»
- Λαμπαδηδρόμος στην Αθήνα o γιατρός που ανακάλυψε φάρμακο για τον καρκίνο και είναι μέτοχος των Lakers
- Μερική απασχόληση: Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη – Τι ισχύει για την Ελλάδα
- Πάνος Ρούτσι: Πώς έμαθε για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – Για αδιαφορία κατηγορεί την κυβέρνηση
- Κικίλιας: «Να ξυπνήσει η Ευρώπη, να ξανασχεδιαστούν πολιτικές» για τον πρωτογενή τομέα
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» με Ελ Κααμπί στο αεροδρόμιο – Υπέγραψε memorabilia από τον τελικό του Conference League (vids)

