Να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της καλεί την ΠΓΔΜ η Ντ.Μπακογιάννη
Η Ελλάδα επέδειξε πνεύμα καλής θέλησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για την ονομασία, δήλωσε η Ντ.Μπακογιάννη και κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της. Μέρα με τη μέρα η Σερβία προσεγγίζει την ΕΕ, είπε επίσης.
38
Η Ελλάδα επέδειξε πνεύμα καλής θέλησης και ειλικρινή επιθυμία να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για την ονομασία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της σε σερβική εφημερίδα. Δυστυχώς, συμπλήρωσε, τα Σκόπια δεν συμπεριφέρθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο.
Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η νέα δέσμη ιδεών που πρότεινε ο κ. Νίμιτς εξετάζεται σοβαρά από την ελληνική πλευρά, ωστόσο τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τα Σκόπια δεν είναι ενθαρρυντικά».
Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας» και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ «να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να εργαστεί για ένα κοινό ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον».
Σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας αυτής. Η πρόοδος στη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης, η πορεία των μεταρρυθμίσεων και η φιλοευρωπαική πολιτική της σερβικής ηγεσίας αποτελούν ενθαρρυντικά μηνύματα και μέρα με τη μέρα φέρνουν τη Σερβία πιο κοντά στην Ευρώπη, σημείωσε.
Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι οι Έλληνες και οι Σέρβοι έχουν ιδιαίτερους δεσμούς, κατανοούν οι μεν τους δε και ιστορικά είχαν πάντοτε άριστες σχέσεις.
Εξέφρασε δε την εκτίμησή της για τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον υπουργό εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς με τον οποίο, όπως είπε, έχει στενή και ειλικρινή συνεργασία.
Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο μέλλον των Βαλκανίων επισημαίνοντας ότι «το κλειδί για τη σταθερότητα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων». Υπάρχει ανάγκη να απελευθερωθούν τα Βαλκάνια από το στίγμα της «πυριτιδαποθήκης» και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται θαρραλέες προσπάθειες, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα ολόκληρη η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σχολιάζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση, εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο επιλογές για την αντιμετώπισή της. «Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ της υποχώρησης στα στενά εθνικά πλαίσια, να κλειστούμε στον εαυτό μας, έχοντας περιορισμένες δυνατότητες αντιμετώπισης των προκλήσεων ή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από κοινού να βρούμε πρακτικές λύσεις για την διέξοδο από την κρίση» είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]
- Μαρσέιγ – Λίβερπουλ 0-3: Διπλό στη Μασσαλία και τετράδα για τους Reds
- Μπάγερν-Ουνιόν 2-0: Οι Γερμανοί «αγκάλιασαν» τη δεύτερη θέση με υπογραφή Χάρι Κέιν
- Αταλάντα – Μπιλμπάο 2-3: «Ζωντανή» στο κυνήγι της πρόκρισης η ομάδα του Βαλβέρδε
- Ρούτε: Διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «θα είναι στο πλευρό» των ΗΠΑ
- Δημοσκόπηση: Η «επιρροή» του Αλέξη Τσίπρα στους δυνητικούς ψηφοφόρους του «κόμματος Καρυστιανού»


