27

Το πρώτο ευχάριστο νέο για την αμερικανική οικονομία τους τελευταίους μήνες ανακοινώθηκε την Πέμπτη, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο (σε μηναία βάση), ανοίγοντας τον δρόμο στην Fed να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,9%, από 5,4% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν αύξηση 0,1%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,1% και σε ετήσια κατά 2,5%, όσο και τον Αύγουστο.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια που ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται για δύο συνεχόμενους μήνες.

«Θα δώσει στην Fed λίγη κάλυψη για να μειώσει τα επιτόκια» στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις 28-29 Οκτωβρίου, σχολίασε ο πεικεφαλής οικονομολόγος της RDQ Economics στη Νέα Υόρκη, Τζον Ράιντινγκ.

Τα ευχάριστα νέα από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας δεν κράτησαν για πολύ.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγή, τον Σεπτέμβριο, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 1974 (-2,8%), έναντι πτώσης 1% τον προηγούμενο μήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ