51

Η Βόρειος Κορέα ανακοινώνει ότι αρχίζει εργασίες για την επαναλειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Γιονγκμπιόν, ανοίγοντας ξανά «μέτωπο» με την κυβέρνηση Μπους εξαιτίας της διατήρησης του κομμουνιστικού καθεστώτος στην αμερικανική λίστα με τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ ανέστειλε τις εργασίες αποσυναρμολόγησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων και κάνει «προετοιμασίες» για την επαναλειτουργία τους. Ερωτηθείς πότε θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων, ο Βορειοκορεάτης Χιαν Χανκ-μπονγκ απάντησε: «Θα το μάθετε σύντομα».

Η Βόρειος Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν εκπληρώνουν τη δέσμευσή τους, στο πλαίσιο της εξαμερούς συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης που συνήφθη το 2007, για την αφαίρεση της Πιονγιάνγκ από τη λίστα με τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Η Πιονγιάνγκ ανέμενε την αφαίρεσή της από τη λίστα μετά την παράδοση -έπειτα από πολλές καθυστερήσεις- καταλόγου με τις πυρηνικές της δραστηριότητες, τον Ιούνιο. Σε συμβολική κίνηση καλής θέλησης προς τη διεθνή κοινότητα, η Β.Κορέα προέβη την ίδια περίοδο στην κατεδάφιση του πύργου ψύξης του αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν.

Από πλευράς τους, όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθεί η Βόρειος Κορέα από την επίμαχη λίστα έως ότου οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες με τις οποίες θα επιβεβαιωθεί η αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

«Τώρα που τα αληθινά αμερικανικά χρώματα φαίνονται με το φως της ημέρας η Βόρειος Κορέα δεν επιθυμεί πλέον το όνομά της να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και δεν περιμένει πλέον αυτό να πραγματοποιηθεί» δήλωσε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Παρασκευή ότι παρά τις απειλές, η Β.Κορέα δεν έχει θέσει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν. «Τους προτρέπουμε να μη φτάσουν σε αυτό το σημείο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ.

Η Βόρειος Κορέα είχε αρχίσει τη διαδικασία διάλυσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Γιονγκμπιόν τον Νοέμβριο του 2007, στο πλαίσιο της συνολικής αποπυρηνικοποίησής της με αντάλλαγμα τη λήψη οικονομικής βοήθειας και πολιτικών παραχωρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσής της από την αμερικανική λίστα των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Ο Αμερικανός διαπραγματευτής για τoν βορειοκορεατικό πυρηνικό φάκελο Κρίστοφερ Χιλ είχε δηλώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι η Ουάσινγκτον θα «απέσυρε» άμεσα τη Βόρειο Κορέα από τον κατάλογό της των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία αν αποδεχόταν έναν μηχανισμό ελέγχου των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ