51

Στο σχηματισμό νέου αλβανικού κόμματος προχώρησε ο Ίμερ Σελμάνι, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA).

Η παρουσίαση του κόμματος, το οποίο ονομάζεται «Νέα Δημοκρατία» και ιδεολογικά κινείται στο χώρο της κεντροδεξιάς, έγινε το βράδυ της Τρίτης στα Σκόπια.

Στο νέο κόμμα προσχώρησαν συνολικά τρεις από τους έντεκα βουλευτές του DPA και αρκετές τοπικές οργανώσεις του κόμματος του Μέντουχ Θάτσι.

Ο Ίμερ Σελμάνι και μερίδα στελεχών του DPA διαφώνησαν το τελευταίο διάστημα με την πολιτική και τον «αυταρχικό», όπως τον χαρακτήρισαν, τρόπο με τον οποίο ο Μέντουχ Θάτσι ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος.

Για την ώρα, το κόμμα του Ίμερ Σελμάνι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Ο Μέντουχ Θάτσι έκανε λόγο για «αντιαλβανική κίνηση» και κατηγόρησε τον Σελμάνι ότι έφυγε από το DPA και προχώρησε στον σχηματισμό νέου κόμματος για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Ίμερ Σελμάνι είχε διατελέσει αντιπρόεδρος και υπουργός Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία από το αλβανικό πολιτικό μπλοκ, συμμετείχε το DPA. Ο Σελμάνι έχει κυρίως απήχηση στη μετριοπαθή πτέρυγα του DPA.

Ο Μέντουχ Θάτσι εξελέγη τον Ιούνιο του 2007 πρόεδρος του δεύτερου σε δύναμη αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ μετά την παραίτηση του Αρμπεν Τζαφέρι, ο οποίος είχε ηγηθεί του κόμματος επί 14.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της ΠΓΔΜ, DUI, με ηγέτη τον Αλί Αχμέτι συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ