1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στη Σύρο
Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Η Ερμούπολη της Σύρου ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο διεθνές φεστιβάλ της τέχνης της εμψύχωσης, ή αλλιώς animation, στην Ελλάδα.
Με τον γενικό τίτλο animasyros θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στις 19, 20 & 21 Σεπτεμβρίου και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός.
Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει προβολές δεκάδων ταινιών από όλο τον κόσμο, την παρουσίαση του σημαντικού διεθνούς φεστιβάλ της Βραζιλίας, Anima Mundi, εργαστήρια για παιδιά αλλά και τελειόφοιτους του τομέα κινουμένων σχεδίων του ΤΕΙ Αθηνών, όπως και διαγωνιστικό τμήμα με περισσότερες από 100 συμμετοχές.
Έντονη θα είναι και η εκπαιδευτική δραστηριότητα του φεστιβάλ που διοργανώνει ανοιχτά στο κοινό σεμινάρια για την ιστορία των κινουμένων σχεδίων, το δισδιάστατο και τρισδιάστατο ψηφιακό animation, με την επιμέλεια καθηγητών και animators.
Σκοπός του είναι η προβολή έργων ψηφιακού πολιτισμού, ιδίως της τέχνης της κινηματικής παραστασεογραφίας (animation) και των κινουμένων σχεδίων αλλά και του έργου Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Στο πλαίσιο αυτό, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ένα αφιέρωμα στο τμήμα κινουμένων σχεδίων του ΤΕΙ Αθηνών με προβολή ταινιών των σπουδαστών του, αλλά και
αφιέρωμα στους Αυστραλούς animators με την επιμέλεια του καταξιωμένου δημιουργού Atanas Djonov.
Παράλληλα στοχεύει στην εξοικείωση ενός ευρύτερου κοινού με το ποιοτικό animation αλλά και την αποκέντρωση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιλέγοντας ως βάση του την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πλατφόρμα σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης.
Η κριτική επιτροπή του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων animasyros αποτελείται από τους: Ash Bulayev, καταξιωμένο ανεξάρτητο σκηνοθέτη και εικαστικό, Ελένη Μούρη, επίκουρο καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθήνας και Ηλία Σούνα, γραφίστα και αυτοδίδακτο, πολυβραβευμένο animator.
Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του φεστιβάλ η κριτική επιτροπή θα παρακολουθήσει 102 ταινίες, και θα ανακοινώσει τα βραβεία του animasyros 1.0 την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου.
12/9/08
E.Γ.
- Δημόσιος Τομέας: Πότε η παραίτηση είναι προϋπόθεση για συνταξιοδότηση
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Εστουδιάντες για μια θέση στους «8» του Eurocup
- Στον βρεφονηπιακό σταθμό μεταδίδεται και το… μικροβίωμα του εντέρου
- Μενέλαος Λουντέμης: Καλύτερα εκπατρισμένος και ελεύθερος παρά επαναπατρισμένος και επιτηρούμενος
- Φωτεινή Αθερίδου: «Πήρα αγωγή και έκανα ψυχοθεραπεία για τις κρίσεις πανικού»
- ΚΚΕ: Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας είναι αρμόδιος να καθορίσει τις εξελίξεις στην πατρίδα του


