Γιάννης Αδάναλης

H εποχή που τα αυτοκίνητα πόλης συνοδεύονταν από ανυπέρβλητους χωροταξικούς συμβιβασμούς ανήκει πια στο παρελθόν.



Η αισθητή αύξηση των εξωτερικών διαστάσεών τους και η ευρηματική αξιοποίησή της, επέτρεψε σ ΄αυτά να σπάσουν τα αστικά τους δεσμά και να αναδειχθούν σε άκρως ανταγωνιστικές προτάσεις.



Ανάλογη, όπως όλα δείχνουν, είναι και η πορεία που επέλεξε να ακολουθήσει το Honda Jazz.



Διατηρώντας την αιχμηρή σχεδιαστική λογική του απερχόμενου μοντέλου, το Jazz δεύτερης γενιάς φτάνει σε μήκος τα 3,9 μέτρα, παρουσιάζοντας αύξηση 5,5 εκατοστών.



Αντίστοιχα, το πλάτος του αμαξώματος έχει κερδίσει 2 εκατοστά, σε αντίθεση με το ύψος που παρέμεινε σταθερό.



Το μικρό Honda δείχνει και είναι μεγαλύτερο, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται αισθητικά, σε σχέση με το παρελθόν.



Το γνώριμο σφηνοειδές σχήμα και οι αιχμές που εξακολουθεί να παρουσιάζει το αποκλειστικά πεντάθυρο αμάξωμα, παραπέμπουν σε ένα εκτεταμένο facelift, παρά σε ένα εξολοκλήρου νέο αυτοκίνητο.



Όπως και να έχει, πάντως, το αποτέλεσμα δικαιώνει του ανθρώπους της Honda, καθώς το Jazz παραμένει φρέσκο, ελκυστικό και άμεσα αναγνωρίσιμο.



Την ασφαλή σχεδιαστική οδό ακολούθησαν οι Ιάπωνες και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, συνδυάζοντας στοιχεία από μεγαλύτερες προτάσεις της φίρμας.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τριάκτινο τιμόνι, που προέρχεται σχεδόν αυτούσιο από το Honda Civic.



Τα πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο ταμπλό -αν και σκληρά- εντυπωσιάζουν με το φινίρισμα και την αψεγάδιαστη συναρμογή τους.



Η απουσία τριγμών, άλλωστε, επιβεβαιώνει την κορυφαία -για τα δεδομένα της κατηγορίας- ποιότητα κατασκευής, που παρουσιάζει μια ακόμη πρόταση της Honda.



Εξοπλιστικά, το νέο Jazz διαθέτει από την βασική έκδοση των 1.200 κ.εκ. έξι αερόσακους, ABS, σύστημα δυναμικής ευστάθειας (VSA), ενεργά προσκέφαλα, ηχοσύστημα και air condition.



Στοιχεία όπως οι ζάντες αλουμινίου, ο ηλεκτρονικός κλιματισμός, τα χειριστήρια στο τιμόνι και η πανοραμική, γυάλινη οροφή συναντούνται στις πλουσιότερες εκδόσεις των 1.400 κ.εκ.



Πέρα από τον εξεζητημένο, ομολογουμένως, εξοπλισμό, στην άνεση των επιβατών συμβάλλει και η ενδεδειγμένη ευρυχωρία που παρουσιάζει ο πενταθέσιος θάλαμος επιβατών.



Αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων, η ιαπωνική φίρμα εξασφάλισε 1,8 επιπλέον εκατοστά για τα πόδια των πίσω επιβατών και 4,4 εκατοστά για τους ώμους τους.



Ανάλογη είναι η εικόνα που συναντάς και στο χώρο αποσκευών, καθώς ο όγκος του τελευταίου ξεκινά από τα 399 λίτρα (έναντι 380 λίτρων στο προηγούμενο Jazz), στην περίπτωση που επιλέξει κανείς το κιτ επισκευής ελαστικών αντί της παραδοσιακής ρεζέρβας.



Στην περίπτωση αυτή, ένας έξυπνος μηχανισμός σου επιτρέπει να χωρίσεις τον αποθηκευτικό χώρο σε επιμέρους τμήματα, δημιουργώντας πρακτικές εσοχές και για την ασφαλή τοποθέτηση μικρότερων αντικειμένων.



Εξαιρετική ευελιξία παρουσιάζουν και τα πίσω καθίσματα, τα οποία αναδιπλώνονται και βυθίζονται με χαρακτηριστική ευκολία, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις μεταφορικές δυνατότητες της ιαπωνικής πρότασης.



Τα καλά νέα για το Jazz δεν σταματούν εδώ. Το μικρό Honda συνοδεύεται από δύο νέους κινητήρες βενζίνης 1.200 και 1.400 κ.εκ τεχνολογίας i-VTEC.



Αποδίδοντας 90 και 100 ίππους, αντίστοιχα, τα τετρακύλινδρα μοτέρ της φίρμας κινούν αξιοπρεπώς το ελαφρώς βαρύτερο Jazz των 1.047 κιλών (έκδοση 1.200 κ.εκ.), έχοντας περιορίσει -σύμφωνα με τον κατασκευαστή- τη μέση κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων.



Αντάξιο των προσδοκιών στέκεται το μηχανικό κιβώτιο των πέντε σχέσεων, διατηρώντας την ακρίβεια που το χαρακτήριζε και στο παρελθόν.



Αντίθετα, το νέο αυτόματο κιβώτιο των έξι σχέσεων είναι λιγότερο άμεσο και αρκετά δύστροπο σε λειτουργία, ενισχύοντας το αστικό προφίλ του αυτοκινήτου.



Τέλος, βελτιωτικές παρεμβάσεις έχει δεχτεί και η ανάρτηση του νέου Jazz, διατηρώντας, ωστόσο, τα γόνατα McPherson στους μπροστινούς τροχούς και τον ημιάκαμπτο άξονα στους πίσω.



Η διάθεση του νέου Honda θα ξεκινήσει στη χώρα μας στο τέλος Οκτωβρίου με τον κινητήρα των 1.200 κ.εκ. και μία έκδοση εξοπλισμού (Trend). Ένα μήνα αργότερα θα ακολουθήσει το Jazz των 1.400 κ.εκ. σε τρείς εξοπλιστικές εκδόσεις (Comfort, Elegance, Exclusive), ενώ στις αρχές του 2009 αναμένονται οι εκδόσεις με το αυτόματο κιβώτιο των έξι σχέσεων αποκλειστικά με το ισχυρότερο σύνολο των 1.400 κ.εκ.

auto.in.gr