28

Αλλο ένα σοβαρό σημείο τριβής, στις ήδη οξυμένες αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, προκαλεί η προκαταρκτική συμφωνία της Ουάσινγκτον με τη Βαρσοβία για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία. Αρκετοί ήταν μάλιστα οι Ρώσοι αξιωματούχοι που δεν κατάφεραν να κρύψουν την οργή τους.

Η συμφωνία προβλέπει την τοποθέτηση δέκα πυραυλικών συστημάτων, ως μέρος της σχεδιαζόμενης από τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπυραυλικής ασπίδας, εναντίον πιθανών απειλών από κράτη όπως το Ιράν. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Ουάσινγκτον.

Η ρωσική εκτίμηση είναι εντελώς διαφορετική. Για τη Μόσχα είναι ξεκάθαρο ότι η αντιπυραυλική ασπίδα έχει απευθείας στόχο το στρατηγικό δυναμικό της Ρωσίας. Η προσέγγιση αυτή εκφράστηκε την Παρασκευή με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο.

Η συμφωνία «καταδεικνύει σαφώς αυτό που έχουμε πει προσφάτως. Η ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών δυνάμεων έχει ως στόχο τη Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έπειτα από συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Λιγότερο… διπλωματικές ήταν δηλώσεις που είχαν κάνει νωρίτερα κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπαρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ανατόλι Νογκοβίτσιν, ο οποίος διατύπωσε την αυστηρότερη ίσως προειδοποίηση κατά των αμερικανικών σχεδίων, λέγοντας ότι με την ανάπτυξη του συστήματος η Πολωνία «εκθέτει τον εαυτό της σε μία επίθεση 100%».

Την εκτίμηση ότι «το αντιπυραυλικό σύστημα αναπτύσσεται όχι κατά του Ιράν, αλλά κατά του στρατηγικού δυναμικού της Ρωσίας» διατύπωσε και ο Ρώσος εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν, σημειώνοντας ότι η συμφωνία υπογράφτηκε στη διάρκεια μία «πολύ δύσκολης κρίσης στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την κατάσταση της Γεωργίας».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δηλώνει «πολύ ικανοποιημένος» από τις εξελίξεις, ενώ και ο Πολωνός ομόλογός Λεχ Καζίνσκι εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμφωνία.

Προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος κατέβαλλε η Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας μεν ότι η συμφωνία «ήταν μία λυπηρή είδηση για όλους όσοι ζουν σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη ήπειρο» πρόσθεσε όμως ότι «δεν είναι δραματική».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters