Ανακαλύφθηκε η εγκεφαλική περιοχή που κάνει τον άνθρωπο περιπετειώδη
Λονδίνο: Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν μια πρωτογενή περιοχή του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε περιπετειώδεις, εύρημα που ενδεχομένως να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί πάντα αγοράζουμε νέα προϊόντα όταν πάμε για ψώνια.
Λονδίνο: Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν μια πρωτογενή περιοχή του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε περιπετειώδεις, εύρημα που ενδεχομένως να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί πάντα αγοράζουμε νέα προϊόντα όταν πάμε για ψώνια.
Ερευνητές του Κολεγίου του Λονδίνου, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Neuron, με επικεφαλής την Δρ Μπιάνκα Γουίτμαν με εγκεφαλικές απεικονίσεις μέτρησαν την αιματική ροή και ανακάλυψαν ότι η εγκεφαλική περιοχή του κοιλιακού ραβδοειδούς ήταν περισσότερο ενεργή όταν τα άτομα επέλεγαν ασυνήθιστα προϊόντα σε ελεγχόμενα τεστ.
Το κοιλιακό ραβδοειδές εμπλέκεται στην επεξεργασία των ανταμοιβών στον εγκέφαλο μέσω της έκκρισης των νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ύπαρξη αυτού του παλαιού τύπου μηχανισμού ανταμοιβής δείχνει ότι υπάρχει εξελικτικό πλεονέκτημα στην δειγματοληψία του αγνώστου.
Η αναζήτηση νέων και ασυνήθιστων εμπειριών είναι μια βασική συμπεριφορική τάση των ανθρώπων και των ζώων. Και όντως έχει νόημα η δοκιμή νέων προοπτικών καθώς μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμες μακροπρόθεσμα.
Το να είναι κανείς τολμηρός, ωστόσο, ενέχει και κινδύνους. Μερικές επιλογές μπορεί να είναι επικίνδυνες και στην σύγχρονη εποχή, η επιλογή του νέου, για παράδειγμα, κάνεις του καταναλωτές επιρρεπείς σε εμπορικές-διαφημιστικές απάτες.
Το σύστημα θετικής ανάδρασης του εγκεφάλου μπορεί επίσης να συντελεί σε μερικές συχνές «ακολασίες».
Στους ανθρώπους, η αυξημένη αναζήτηση του νέου μπορεί να παίζει ρόλο στον τζόγο και την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, καταστάσεις που διαμεσολαβούνται από δυσλειτουργίες στην έκκριση της ντοπαμίνης.
health.in.gr
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο – «Θράσος της κυβέρνησης»
- Μητσοτάκης για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε»
- Αποκαθίσταται ο φωτισμός στον δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία Παλαιοχώρας
- Ρένα Δούρου: Ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
- Αλεξάνδρου κι Ελληνίδου στη Μύκονο – Θα παντρευτούν στο νησί των ανέμων;
- Ο Κέντρικ Ναν έβγαλε τραγούδι: «Κάντε στην άκρη» (vid)
- Μοντέλο ΑΙ της Wall Street ερμηνεύει τους χρησμούς του προέδρου της FED
- Τραμπ: Μπορεί να βγει από το αδιέξοδο του πολέμου στο Ιράν; Για φαύλο κύκλο και μνήμες Βιετνάμ μιλούν στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442