
Εκρηκτική η κατάσταση στις φυλακές Διαβατών λόγω υπερπληρότητας
Ασφυκτιούν οι φυλακές Διαβατών, όπου σε κελιά των δύο ατόμων στοιβάζονται ακόμη και επτά κρατούμενοι, όπως διαπίστωσε αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που επισκέφθηκε τις φυλακές. Κενό εντοπίστηκε και στην υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων.
103
Εκρηκτικό είναι το κλίμα που επικρατεί στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, όπου σε κελιά των δύο ατόμων στοιβάζονται έξι ακόμη και επτά κρατούμενοι.
Την υπερπληρότητα των φυλακών φανερώνουν τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η διεύθυνση της φυλακής στην αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) κατά την εκεί επίσκεψή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναλογία μεταξύ των θέσεων και των φυλακισμένων είναι περίπου μία προς δυόμισι.
Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών κρατούνται σήμερα 614 υπόδικοι και κατάδικοι, ανάμεσά τους 15 ανήλικοι, τη στιγμή που οι υποδομές αρκούν για περίπου 250 άτομα. Την ίδια ώρα, από το σύνολο των κρατουμένων ο ένας στους τρεις (36,8%) είναι αλλοδαπός, ήτοι 226 άτομα, εκ των οποίων 11 ανήλικοι. Τη μερίδα του λέοντος των αλλοδαπών κατέχουν οι κρατούμενοι από την Αλβανία (122), τη Βουλγαρία (34), τη Γεωργία (23) και τη Ρουμανία (9).
Οι περισσότεροι εκ των κρατουμένων εκτίουν ποινές για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και για αδικήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου.
Όπως παρατήρησε η αντιπροσωπεία του ΔΣΘ, αποτελούμενη από τον πρόεδρό του Μανώλη Λαμτζίδη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Ελευθέριο Μυλωνά, Γιάννα Παναγοπούλου και Καλυψώ Γούλα, η υπερπληρότητα των φυλακών εγκυμονεί διάφορους κινδύνους για τους κρατουμένους. Ακόμη χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το μεγάλο αριθμό των προσωρινά κρατούμενων και αυτών που κρατούνται για αδικήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά.
Επιπλέον, εντοπίστηκε ένα μεγάλο κενό στην πρωτοβάθμια συστηματική υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Λαμτζίδη μπορεί να καλυφθεί από τη λειτουργία του νοσοκομείου κρατουμένων που υπάρχει σήμερα δίπλα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.
Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε ακόμη για την πρόοδο του έργου της κατασκευής νέας πτέρυγας στα όρια του σημερινού συγκροτήματος, καθώς και για το έργο της δημιουργίας νέων φυλακών σε διπλανό οικόπεδο.
Ο πρόεδρος του ΔΣΘ επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα η νέα δικαστική φυλακή των Γρεβενών προκειμένου να υποδεχθεί τους κρατούμενους που πλεονάζουν. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι ο ΔΣΘ θα στηρίξει ηθικά και υλικά όλες τις προσπάθειες που έχουν σχέση με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο επισκέπτονται περίπου 60 κρατούμενοι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δικαστής επικρίνει τον Τραμπ για τη «θρασύτατη» προσπάθειά του να συνεχίσει την κατασκευή της αίθουσας χορού
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…