Στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας εκτινάσσεται ο πληθωρισμός
Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998 (4,7%) εκτιμάται ότι εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο, ενώ μέσα στο καλοκαίρι ίσως πλησιάσει τα επίπεδα του 5%, καθώς το πετρέλαιο πλησιάζει τα 140 δολάρια το βαρέλι. Η κυβέρνηση αναζητά μέσω των «συμφωνιών κυρίων» με τις επιχειρήσεις να συγκρατηθεί το κύμα αυξήσεων.
27
Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998 (4,7%) εκτιμάται ότι εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο, καθώς το πετρέλαιο πλησιάζει τα 140 δολάρια το βαρέλι.
Τη Δευτέρα ανακοινώνεται επίσημα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθωρισμός του Μαΐου και όπως είχε δηλώσει ο γγ της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης θα είναι πάνω από 4,6%.
Ο κ. Κοντοπυράκης έχει πει ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία και η έντονη μεταβλητότητα στις τιμές των καυσίμων καθιστούν επισφαλή κάθε πρόβλεψη για την φετινή πορεία του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.
Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν αποκλείεται μέσα στο καλοκαίρι να αγγίξει και το 5%. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εκτιμάται κατά μέσο όρο κινείται στο 4,3% με 4,4%.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος μέσο πληθωρισμό 4,2%. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός βρίσκεται στο ιστορικά υψηλά επίπεδο του 3,6% και πλέον η ΕΚΤ αρχίζει να προετοιμάζει τις αγορές για αύξηση επιτοκίων.
Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν 4,4% (όσο τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο) ήταν τον Ιανουάριο του 2002, όταν ξεκίνησε η κυκλοφορία του ευρώ στην Ελλάδα.
Η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης, που αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, κάνει λόγο για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 3,5%.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% θα πρέπει εφεξής ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2,8%, κάτι το οποίο είναι, προφανώς, ανέφικτο.
Η κυβέρνηση αναζητά μέσω των «συμφωνιών κυρίων» με τις επιχειρήσεις να συγκρατηθεί το κύμα αυξήσεων και ήδη, υπό την απειλή της δημοσιοποίησης «μαύρης λίστας», αρκετές επιχειρήσεις αρχίζουν να ανακονώνουν «πάγωμα» ή και μειώσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα.
Έτσι, εφόσον δεν συνεχισθεί η ξέφρενη κούρσα των τιμών του πετρελαίου και των αγροτικών εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές, από το φθινόπωρο θα πρέπει αναμένεται σταδιακά η εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τιμές δεν θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε επιτρέπεται και πότε όχι η προσπέραση από δεξιά
- Κύπρος: Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
- LIVE: Νότιγχαμ Φόρεστ – Άρσεναλ
- Βίντεο ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή στη Λάρνακα – Άφαντοι οι δράστες
- Συρία: Ο Μακρόν και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν ζητούν άμεση αποκλιμάκωση και μόνιμη κατάπαυση πυρός
- «Έχω παραιτηθεί», απαντά ο Ανεστίδης για τη «διαγραφή» από τη ΝΔ – Καταδικάζει τη μετάδοση των υβριστικών δηλώσεων η ΠΟΕΣΥ
