Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
weather-icon 27o
ps. post
scriptum

Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν

Το Στόουνχεντζ χώρος ταφής, πριν ακόμη την ανέγερσή του, σύμφωνα με νέες έρευνες

Το Στόουνχεντζ χώρος ταφής, πριν ακόμη την ανέγερσή του, σύμφωνα με νέες έρευνες

Το Στόουνχεντζ χρησιμοποιούνταν ως χώρος ταφής, ακόμη και πριν δημιουργηθεί το λίθινο μνημείο, αποδεικνύουν νέες έρευνες. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι επρόκειτο για νεκροταφείο όχι απλών ανθρώπων αλλά ολόκληρης δυναστείας.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

103

Το Στόουνχεντζ χρησιμοποιούνταν ως χώρος ταφής, ακόμη και πριν δημιουργηθεί το λίθινο μνημείο, αποδεικνύουν νέες έρευνες. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι επρόκειτο για νεκροταφείο όχι απλών ανθρώπων αλλά ολόκληρης δυναστείας.

Όπως μεταδίδει το BBC,η περιοχή λειτουργούσε ήδηως νεκροταφείο500 χρόνια, πριν τοποθετηθούν οι γνωστοί μεγάλιθοι.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι τάφοι που βρέθηκαν στην περιοχή ίσως αντιπροσωπεύουν μια οικογένεια ελίτ και τους απογόνους της- ίσως μια δυναστεία.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή άποψη, οι αποτεφρώσεις και ενταφιασμοί έγιναν στην περιοχή μεταξύ 2700 π.Χ. και 2600 π.Χ. έναν περίπου αιώνα πριν από τη δημιουργία τουμεγαλιθικού μνημείου.

Ο καθηγητής Μάικ Πάρκερ Πίρσον, του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και οι συνάδελφοί τουπραγματοποίησαντη χρονολόγηση ενταφιασμών που εντοπίστηκαν στη διάρκεια ανασκαφήςστη δεκαετία του 50 και κρατήθηκαν στο κοντινό μουσείο του Σάλισμπερι.

Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι οι ενταφιασμοί έγιναν στο σημείο από την αρχή τουΣτόουνχεντζ, γύρω στο 3000 π.Χ. μέχρι τη στιγμή που τοποθετήθηκαν οι μεγάλιθοι, δηλαδή περίπου στο 2500π.Χ.

Ο πρώτος ενταφιασμός χρονολογείται μεταξύ 3030 π.Χ. και 2880 π.Χ. και βρέθηκε στα κοιλώματα γύρω από την άκρη του Στόουνχεντζ, γνωστές ως τρύπες του Αουμπρέι.

Ο δεύτερος ενταφιασμός είναι ενός ενηλίκου και χρονολογείται μεταξύ 2930 π.Χ. και 2870 π.Χ.

Ο πιο πρόσφατος ενταφιασμός είναι μιας γυναίκας 25 χρονών και χρονολογείται μεταξύ 2570 π.Χ. και 2340 π.Χ., περίπου την εποχή πουτοποθετήθηκαν οι πρώτοι λίθοιστο χώρο.

Ο καθηγητής Πίρσον που καθοδηγεί το πρόγραμμα των ερευνών δηλώνει: «Δεν νομίζω ότι ήταν κοινοί οι άνθρωποι που θάβονταν στον Στόουνχεντζ. Ήταν ξεκάθαρα ένα ιδιαίτερο μέρος εκείνη την εποχή».

Αλλοι επιστήμονες πάντως δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη και θεωρούν ότι το μέρος «χρησίμευε» ως τόπος προσκυνήματος από ανθρώπους που ήθελαν να θεραπευτούν από κάποια ασθένεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
Cookies